Сомборска кафилерија више не гуши

СОМБОР: Годинама, чак деценијама уназад Ветеринарска установа „Протеинка“ је можда целу земљу успешно ослобађала анималног отпада, али је смрадом који се ширио из њених погона, уједно, загорчавала живот Сомборцима.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Коначно, погони ове ветеринарске установе престају са радом, а након што је разрешен досадашњи директор Ђорђе Зорић, на месту вршиоца дужности директора нашао се Милорад Вељовић, док се сомборска кафилерија припаја фирми „Енерго Зелена“ из Инђије.

- У претходном периоду „Енерго Зелена“ је већ преузела неке велике клијенте које је раније имала „Протеинка“, а у међувремену је дошло до одлуке Владе Србије, на основу претходно донешеног стратешког документа, о припајању ВУ „Протеинка“ „Енерго Зеленој“ у Инђији - појашњава нови челник сомборске кафилерије Милорад Вељовић и додаје да је у питању дугорочан процес који подразумева поштовање одређених законских рокова, али који значи да се у Сомбору више не спаљује анимални отпад, већ се транспортује у Инђију.

У складу са актуелним законима који третирају руковање споредним производима животињског порекла, обавеза сваке локалне самоуправе је да има трансфер станицу која ће омогућити адекватно складиштење анималног отпада, као и њен трансфер ка ономе ко се бави његовом прерадом. Овде кажу да је за будућу сомборску трансфер станицу израда пројектно-техничке документације већ у току.

С тим у вези је план да се у оквиру рада Зоохигијенске службе која функционише при ЈКП „Чистоћа“ у што краћем временском року изгради трансфер станица. Сомборска локална самоуправа целу претходну годину је субвенционисала одвожење анималног отпада из насељених места, а ова пракса је настављена и ове године, па ће, уз будућу трансфер станицу, сви становници са територије Града Сомбора имати обезбеђену адекватну услугу складиштења анималног отпада у складу са одговарајућим стандардима, а потом и његовог адекватног транспорта у „Енерго Зелену“ у Инђији.

М. Мћ

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести