Сомборска Средња техничка школа обележила велики јубилеј, 140 година постојања

СОМБОР: Док расту зидови нове фискултурне сале у њеном дворишту, Средња техничка школа је обележила велики јубилеј, 140 година постојања и образовања занатлија, али у новијем периоду будућих инжењера, програмера...
1
Фото: Град Сомбор

Смештена од 1964. године у здању некадашње Апације, женске католичке школе и манастира, ова образовна институција изнедрила је ђаке који су на недавном 18. Интернационалном салону иновација и иновационих технологија „Архимед“ у Москви освојили златну медаљу.

Свечана академија поводом јубилеја, одржана у Народном позоришту, започела је музичким и драмским програмом који су припремили чланови драмске секције, као и доделом захвалница потпредседнику Владе АП и покрајинском секретару за образовање Жолту Сакалашу, градоначелнику Антонију Ратковићу и начелнику градског Одељења за образовање Горану Тодорићу. Свечана академија је уједно била и прилика да се присутни подсете почетака рада ове образоване институције у граду који је колевка српске и јужнословенске нововеке просвете.

- Наша школа гради свој идентитет већ 140 година, а на тај дуг пут кренула је као занатска школа, када је 21. јануара 1883. године на седници Магистрата слободног краљевског града Сомбора донета одлука о њеном оснивању. У то време Министарство за веру и просвету одобравало је оснивање школа само ако је било 100 ученика заната и Одлука је налагала да град и занатлије заједно финансирају отварање занатских школа. Да би били уписани у први разред, ученици су морали бити писмени, и знати основне математичке операције, иначе су морали ићи у припремни разред, на описмењавање – упознала је присутне са историјатом школе којој је на челу Сузана Вукићевић, директорка СТШ. 

Школа је почела са радом 15. марта 1883. године. У то време изучавао се 41 занат као што су тесар, столар, kujunyija, лимар, колар, бербер, чизмар, обућар, стругар, зидар, молер, чарапар, бачвар,тапетар, šeširyija, четкар...Углед школе градили су многобројни наставници, особље школе, на хиљаде и хиљаде ученика који су прошли кроз њу, као и њихови родитељи, и то својим делима, успесима, квалитетом, талентима, трудом.

- Годишњица школе је велика радост за све, радост сусрета и успомена, али то је и велика одговорност, према онима који су били пре нас и оних који ће славити неке нове јубилеје. И ако се окренемо само десетак година у назад можемо да набројимо пуно сјајних резултата на свим нивоима такмичења од општинских до републичких, и из свих предмета, било опште образовних или стручних – истакла је директорка Вукићевић подсетивши потом на неке од најбољих остварених резултата.

Педагошки колегијум школе донео је одлуку да награди и десет професора и то из сваког стручног већа оног колегу који је у предходних десет година унутар свог већа највише доприносио развоју и промоцији школе кроз свој рад. Поводом обележавања 140 година постојања школе, били су расписани литерарни и ликовни конкурс, а био је организован и турнир у стоном тенису, па су на свечаности додељене дипломе најуспешнијима, да би у наставку програма наступила драмска секција школе, састав „Бедем”, те неизоставни тамбураши.

М. Мћ

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести