СОМБОРСКЕ ЛАМЕЛЕ ПОСЛАЛЕ МАЗУТ У ЗАБОРАВ Замена котларница учешћем града и министарства заштите животне средине

СОМБОР: У оквиру програма побољшања и заштите животне средине, али и повећања енергетске ефикасности система даљинског грејања ових дана обављају се радови на замени котловског постројења које топлотном енергијом снабдева становнике Улице Нике Максимовића број 10 и 12, односно Ламела А и Б.
а
Фото: Град Сомбор

Радове на котларници чији су котлови располагали са 850 киловата снаге по избору надлежног ЈКП „Енергана“, обављају радници овдашње фирме „Сомборелектро“ и суботичког „ЦИМ Гаса”.

Подсећајући да су средства за ове радове обезбеђена из градског, али и републичког буџета, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић се приликом обиласка радова у пратњи директора „Енергане“ Ђурађа Милановића упознао са динамиком извођења овог пројекта који подразумева замену постојећег котла на мазут и уградњу новог, еколошки прихватљивијег гасног генератора топлоте, који ће смањити испуштање загађујућих супстанци из котловског постројења за грејање у ваздух и повећати степен корисности саме котларнице.

Одвијају се и радови на изградњи топловода и димњака, као и новог система за омекшавање воде за потребе новог система грејања, што ће  довести и до смањења потрошње електричне енергије. Самим тим очекују се и мањи трошкови крајњих корисника овог система грејања који станују у Ламели А и Б.

Помоћ републичког буџета за извођење овог пројекта у износу од 10 милиона динара опредељена је још прошле године у априлу, након конкурса Министарства за заштиту животне средине, приликом којег је слична финансијска помоћ обезбеђена за још 19 локалних самоуправа. Транзиција целокупног даљинског система грејања, односно преласка са мазута на гас као еколошки прихватљивији енергент, започела је још 2012. године када је завршена изградња нове централне градске топлане која је пресељена са далеке периферије у сам град. Тада су инсталирана три нова гасна котла, сваки снаге по 10 мегавата, који обезбеђују производњу вреле воде температуре од 120 до 150 степени Целзијуса, али су поједини делови града, попут станара Улице Нике Максимовића, морали да чекају више од десет година не би ли и сами прешли на еколошки прихватљивији енергент, земни гас.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести