Сомборске музичке свечаности, шест деценија трајања

СОМБОР: Једна од најстаријих музичких манифестација „Сомборске музичке свечаности” - СОМУС ове године обележава 60 година постојања - од 28. до 31. октобра биће одржано седам концерата на три локације, а продаја улазница је већ почела у Галерији КЦ „Лаза Костић“ и на билетарници Народног позоришта.
s
Фото: Youtube Printscreen

Концерт „Сомборске премијере“ у Свечаној сали Градске куће, 28. октобра у 20 сати, отвориће овогодишње издање наступом светског клавирског дуа, Лидија и Сања Бизјак из Француске и Камерног оркестра „Музикон“. Дан касније, у Свечаној сали КЦ у 17 сати биће приређен „Омаж Душану Трбојевићу“, обележавање десете године од смрти прослављеног пијанисте, професора, оснивача „Сомборских музичких вечери“, који је својим педагошким радом утицао на каријере истакнутих уметника. Промоцију књиге Душана Трбојевића „Моја музичка казивања”, пратиће видео-снимци, фотографије и документација, а наступиће пијанисткиње Рита Кинка, Биљана Горуновић, те клавирски дуо Николајевић-Кршић и Мешовити хор „Сомборског певачког друштва“.

Матине концерт „Дуг Бетовену: симфонија за 80 прстију“  биће приређен у Свечаној сали Градске куће, 30. октобра у 11 сати. Професионалци клавирског дуа са факултета у Београду и Новом Саду, професори музичке школе „Петар Коњовић” у Сомбору, извешће увертиру Кориолан и Симфонију број седам Лудвига ван Бетовен. У оквиру вечери „Наши ствараоци” укрстиће се музика и театар, па ће представа „Екс/одус радости” бити изведена у Народном позоришту истог дана у 18 сати. Реч је о представи на тему мигрантске проблематике у режији Еве Хриберник, по дневнику Јелене Сушник.

Реномирани клавирски дуо из Италије, Серђо Маркеђани и Марко Скјаво наступиће у Градској кући од 11 сати, да би фестивал затворило „Вече великих солиста”. Наступиће Симон Трпчески, најангажованији пијаниста млађе генерације, а на сцени у 20 сати ће му се придружити и две Сомборке, Јана Јовановић (сопран) и Симонида Родић (флаута).

М. Мћ

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести