Србобрански еколози одлучни да заштите Кривају

СРБОБРАН: Еколошки покрет Србобран објавио је да предузима акцију затрпавања улаза и излаза течног свињског стајњака код фарме свиња на суботичком путу, која угрожава реку Кривају.
д
Фото: Еколошки покрет Србобран

Активисти ове организације су предузели акцију у сарадњи са фирмом „Агропромет” Бечеј, чија парцела се граничи са земљиштем фарме.

„Пољопривредна инспекција је пре недељу дана издала забрану даљег испуштања осоке у ову лагуну што власник фарме није поштовао и предузеће „Агропромет” из Бечеја је довезло свој булдожер и људе, а ми смо им асистирали и упутили на проблематична места која је требало затрпати”, наводе еколози у саопштењу за јавност.

Приликом прокопавања и чишћењем земљане лагуне чији садржај је испуштан у Кривају, велика количина земље је избачена, па је „Агропромет” практично само вратио своју земљу назад и затрпао канал који води од фарме, обавестили су јавност из Еколошког покрета Србобран.

„Није све текло по плану, земља глибава од осоке и таман кад смо гурали задњу кашику, булдожер потонуо као у живо блато. Два велика трактора од по 200КС сваки нису могли да га помере. То само говори колико је та земља око лагуне засићена осоком. Но, мора бити жртава и на нашој страни. Важно је да смо урадили замишљено и од фарме на четири места урадили баријере и спречили даље отицање осоке”, наводе еколози.

Они указују да не теже дасе проблеми решавају на овакав начин, али су, кажу, на то приморани јер се не поштују неки договори од раније. „Инспекције су дале своје налоге и пратићемо њихово извршавање а уколико се и даље почне са испуштањем осоке у водоток Криваје, било препумпавањем кроз цеви или другачије, бићемо приморани да поднесемо кривичне пријаве због угрожавања животне средине”, поручују из Еколошког покрета Србобран и апелују на све актуелне и потенцијалне загађиваче да их схвате најозбиљније.

Фото: Еколошки покрет Србобран

„Захваљујемо се предузећу „Агропромет” доо Бечеј, односно власнику Гојку Еремин што нас је подржао у овој акцији уступајући нам своју тешку механизацију без које овај деценијски проблем не би био решен на овај начин”, наводи се у саопштењу Еколошког покрета.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести