Сремска Митровица: Обележено седам година од мајских поплава

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Услед обилних падавине и снажног циклона који је у месецу мају 2014. године захватио централни део Балканског полуострва, водостај реке Саве је забележио свој историјски максимум, а Сремска Митровица је била у опасности од изливања реке.
s
Фото: sremskamitrovica.rs

Великим ангажовањем грађанства, локалне самоуправе, као и људи који су долазили из разних крајева земље, град је спасен од водене стихије.

Савски кеј, "Шеталиште Славка Дубљевића“, место је на ком је, наводи се на сајту Града, симболично обележено седам година од мајских поплава.

Волонтери Црвеног Крста и Канцеларије за младе, у јутарњим сатима су организовали акцију чишћења кеја. Око тридесет волонтера учествовало је у овој акцији, како би подигли свест о важности чувања града и реке, уз поруку да нам природа враћа оно што ми њој дајемо.

На кеју, поред привремено монтираних панела против поплава, присутнима се обратила градоначелница Сремске Митровице, Светлана Миловановић, која је подсетила на дешавања тих тешких дана за наш град, и посебно се захвалила грађанима, који су се  даноноћно, неуморно борили против набујале Саве.
Читајући делове извештаја градског штаба за ванредне ситуације, којим је командовао тадашњи градоначелник, Бранислав Недимовић, градононачелница се осврнула, дан по дан, на мере које је локални кризни штаб у то време доносио и спроводио. И сачувао Сремску Митровицу.

Фото: sremskamitrovica.rs

Данас је водостај Саве износио 346цм, што је 517цм мање од броја који је измерен 17. маја 2014. године –  863цм.  До тада је највећи измерени водостај био онај забележен 1974. године и износио је 801цм.

Колажима фотографија, изложеним уз ограду градског кеја, грађани могу да се подсете на борбу и допринос који су дали за одбрану свог града.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести