Шта је спорно код градње производног комплекса "Бионекс" у Апатину

АПАТИН:  Од најаве градње производног комплекса за рециклажу и пиролизу пластике компаније „Бионекс” у Апатину било је усамљених али и удружених гласова против.
1
Фото: Нове апатинске новине

Стигло се и до потписивања петиције, а председница општине Дубравка Кораћ објавила је да је и сама ставила примедбу на овај пројекат.

–  Разумем забринутост јавности, поготово када се градом пусте непроверене информације, за шта основано сумњам да су из зле намере. Желим да објасним грађанима шта се дешава и отклоним њихову бојазан због такозване изградње „спалионице смећа” која нема никакве везе са реалношћу –рекла је Дубравка Кораћ. -  Ставила сам примедбу на студију утицаја животне средине у вези са инвестицијама компаније „Бионекс”, која је на јавном увиду и то на делу у коме се помиње процес пиролизе. Примедбу сам ставила након детаљног увида у документацију и консултација са стручњацима, верујући да ће та примедба бити усвојена. Разговарала сам са инвеститором од кога сам и раније добила уверење да пиролиза није планирана у овом погону, а сада смо дефинитивно искључили могућност за то. То ће бити потврђено кроз даљу законску процедуру.

Председница општине се сагласила да „Бионекс” настави градњу фабрике по важећим прописима заштите животне средине и отвори нова радна места за људе у Апатину, те потврдила да ће и даље приоритет бити заштита и промоција Специјалног резервата природе Горње Подунавље.


Вредан пројекат се не повлачи

Огласила се и компанија „Бионекс“ саопштењем у којем прихвата примедбу коју је председница општине Апатин изнела на студију заштите животне средине у вези са градњом фабрике у Апатину, а у погледу процеса пиролизе који је поменут у студији.

„Обавештавамо јавност да пиролиза није била у првом плану наше инвестиције. Приоритет нашег инвестиционог пројекта је производња регранулата полиетилена и полипропилена од неопасне пластичне масе. Имајући на уму све што се претходних дана дешавало, ми ћемо у законском року изменити студију што је у интересу свих страна. Са реализацијом нашег инвестиционог пројекта како је горе наведено, наставићемо са пуним интензитетом. Наш пројекат вредности преко три милиона евра у првој фази, створиће 30 нових радних места, а могао би више од 100” каже се у саопштењу „Бионекса”.


- Прошле године смо заштитили рибљи фонд на том делу тока Дунава, део смо међународног пројекта Европски Амазон, а ове године почињемо изградњу еколошког центра  за посетиоце резервата на Харчашу. Локална смоуправа неће дозволити никакво угрожавање природних богатстава општине Апатин, а нећемо дозволити ни локалним групицама да дижу панику и да се играју политике измишљајући некакав „Рио Тинто“ у нашем граду и правећи проблеме где их нема. Таква политика је заснована искључиво на манипулацијама и лажима и није у интересу грађана општине Апатин - рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

У приговору који је поднела у поступку одлучивања о утицају на животну средину, Дубравка Кораћ се посебно осврнула на пиролизу пластике, односно процес којим се пластика топи на високим температурама и претвара у друге супстанце и том приликом потенцијално може да дође до ослобађања штетних материја.

„Сматрам да је са становишта екологије и очувања животне средине веома упитно вршење овог процеса у непосредној близини Специјалног резервата природе Горње Подунавље, те релативној близини стамбених објеката у овом делу Апатина јер то може да утиче на здравље људи, биљни и животињски свет, односно на животну средину уопште”, наводи се у приговору и сугерише да се рециклажа пластике као несумњиво битна и еколошки корисна активност може обављати прихватљивијим методама, које не утичу на животну средину. Председница општине је зато предложила да се не да сагласност на овај део студије о процени утицаја на животну средину.

Она је подсетила и да нико од одборника Скупштине општине Апатин није био против када је уступано земљиште инвеститору за овај пројекат. Једину писмену примедбу заинтересоване јавности поднело је Друштво пчелара „Дунав“. Пчелари су забринути за утицај рада будуће фабрике на пчеле и пчеларство. Питања су прослеђена инвестотору који је дужан да њих одговори.

Следећи кораци су да инвеститор измени своју документацију и да уместо производње која је подразумевала пиролизу предвиди друге могућности прераде пластике или промени делатност рада.      

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести