Стара Пазова и словачки град Хумене шире сарадњу

СТАРА ПАЗОВА:  Председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и градоначелница словачког града Хумене др Јана Ваљова, потписали су протокол о сарадњи.
humene dr Jana Valjova i Đorđe Radinović.JPG
Фото: Јана Ваљова и Ђорђе Радиновић потврђују сарадњу два града

Делегација града близу украјинске границе током посете имаће прилику да упозна сремску општину, како кроз разговоре с званичницима, тако и обиласком индустријске зоне у Новој Пазови, парохијског дома Словачке евнгелистичке цркве, Словачког народног дома и СКУД „Херој Јнако Чмелик“.

Хумене има 35.000 становника, мултинационална и мултиконфесионална је средина у којој поред Словака живе и Чеси, Мађари, Русини и Украјинци, а у септембру ће прославцити седам векова постојања.

Градоначелница Ваљова је истакла да је Хумене трећи по економској снази у региону, привукао је доста страних инвеститора, из Немачке, Аустрије, Италије и Швајцарске, а домаћи инвеститори су улагали углавном у прехрамбену индустрију, но рече и да им све више недостаје радне снаге, а стопа незапослености је 10 посто. Град има изванредну спортску инфраструктуру, негује традицију и одржава бројне међународне контакте.

Уз добродошлицу, председник Ђорђе Радиновић је нагласио да је Општина Стара Пазова међу најразвијенијима у Србији, да је 2011. године имала 9.400 запослених радника, а данас има 19.000 и стопу незапослености од само 4,5 посто. Он је предочио гостима да општина има четири индустријске зоне на 1.600 хектара, да је финансирала њихов развој пре свега продајом земљишта инвеститорима па има данас скоро 1.000 предузећа и преко 2.000 предузетника, а скоро стотину фирми је иностраних, превасходно из западне Европе.

Челници два града су разменили искуства о изборној процедури, сагласни да је најбољи директни избор и за парламент и за носиоце функција, а разговарало се и о медијима. Уз похвалу да локални радио Општине Стара Пазова слави ових дана 50 година постојања, функционише у оквиру приватне медијске куће РТВ Стара Пазова, домаћини су показали интересовање за медијску слику града Хумене, па је градоначелница истакла да имају приватне и локалне и регионалне телевизије, али да град има своју телевизију коју финансира у потпуности и која је сервис грађана у свим областима, а своје новине град издаје повремено.

А. Мали

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести