Стара Пазова улаже 10 милиона динара годишње у запошљавање

СТАРА ПАЗОВА: Општина Стара Пазова од 2012. године, годишње издваја око 10 милиона динара буџетских средстава за подстицај запошљавања суграђана, иако је стопа незапослености у овој општини међу најнижим у Србији.
Општина Стара Пазова/Председник општине Ђорђе Радиновић приликом уручења уговора
Фото: Општина Стара Пазова/Председник општине Ђорђе Радиновић приликом уручења уговора

У сарадњи са Националном службом за запошљавање ове године расписали су јавни позив послодавцима за доделу субвенција за запошљавање теже запошљивих лица. Спроведен је и јавни позив незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање у 2021. години.

Недавно су уручени уговори за 22 незапослена лица, која су захваљујући иницијативи Општине Стара Пазова и Националне службе за запошљавање, остварила могућност запослења код девет предузетника. Уручењу уговора су поред министарке Дарије Кисић Тепавчевић, присуствовали председник општине Ђорђе Радиновић, директор НСЗ Зоран Мартиновић, као и директорка Филијале НСЗ Сремска Митровица Маријана Грабић.

За лица која ће први пут основати предузеће, обезбеђено је по 250.000 динара подршке, од чега Општина Стара Пазова финансира 51одсто, а НСЗ 49 одсто средстава. Предузетници који су обезбедили запослење незапосленим лицима добили су по 200.000 динара, с тим да је конкурс још увек отворен за пријаве.

-Наша идеја је да оваквим поводом, окупљамо људе сваки дан широм Србије, јер је то остварење онога што смо ми зацртали, а то је да смањујемо незапосленост свим могућим мерама, те да побољшамо услове рада. Држава је ове године одвојила 5,7 милијарди динара за спровођење мера активне политике запошљавања и желим да похвалим Националну службу за запошљавање за успешно спровођење свих мера. Циљ Владе РС је да сваки град и свака општина у Србији буде економски стабилна и јака, а општина домаћин, Стара Пазова је то већ одавно доказала, па би могла бити добар модел и показатељ како то треба да се делује у пракси - нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић каже да ће и даље бити посвећени да запосле све суграђане.

- Конкурентност радних места и веће плате су позитиван ефекат снажне привреде и поносни смо што у томе успевамо. Ови конкурси су само један сегмент, а интересовање грађана који учешћем на њима себи и свом пословању обезбеђују субвенције показује да је то добар потез- подвлачи Радиновић. - Поред ових, сада већ традиционалних мера које спроводимо, припремили смо додатно фонд од око четири милиона динара по општинском плану за помоћ у запошљавању факултетски образованих приправника, што у потпуности финансирамо сами, а спроводимо већ десет година у низу.

Тај конкурс биће расписан идућег месеца, па се позивају они који испуњавају тражене услове, да искористе прилику и стекну искуство.

Од до сада пласираних субвенција, око 90 одсто предузетника још увек успешно послује на територији општине Стара Пазова, а од 2017. године 77 је новооснованих фирми из овог програма. До сада је од 2012. године, само кроз поменуте програме, запослено око 330 становника ове сремске општине.

М. Стакић

Пројекат „Стара Пазова под лупом“ реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести