Стручни симпозијум уз манифестацију „Дани пива” у Зрењанину

Привредна и туристичка манифестација „Дани пива” одржаће се по 32. пут у Зрењанину, а пратиће је од 28. до 30. августа у тамошњем хотелу „Војводина” и Први научно - стручни симпозијум „Пиво, пиварство и хмељарство”.
pivo zr
Фото: Манифестација "Дани пива" Зрењанин

За разлику од ранијих манифестација ове године први пут ће организатори дати значај развоју пиварства на овим просторима и стручним аспектима у погледу гајења хмеља и отварању малих пивара. Очекују се стручњаци из ове области из Белгије, Чешке, Словеније, Шкотске, Немачке и из наше земље, најавио је на конференцији за новинаре у Привредној комори Војводине у Новом Саду проф. др Радован Пејановић.

„Намера нам је да се пиварство обнови на овом просторима будући да је  за време некадашње СФРЈ ова грана привреде била развијена код нас. Пиво није само алкохол већ и прехрамбена индсутрија“, казао је Пејановић и подвукао да се овим отвара питање пиварске индустрије, јер у агро- бизнису у ЕУ пиво и пиварство, као и вино и виногради, заузимају посебно место у привредном окружењу.


ОдЛегендидоКала

Музички програм „Дана пива” одвијаће се на два зрењанинска трга од 29. августа до 3. септембра. У центру ће свирати Зрењанинска филхармонија, „Бијело дугме”, „Ван Гог” и Маринко и Никола Роквић, док ће на Житном тргу наступати „Легенде”, Влатко Стефановски, Кепа и Фри спиритс, „Грива”, „Лаки кеш”, „Атеист реп”, Трибјут Цепелин и АС-ДЦ, „Атомско склониште”, „Перпетум мобиле”, „Гоблини”, „Гифт” и у завршници у недељу 3. септембра наступа „Кал”.


По његовим речима са симпозујума се шаље порука државним органима да вреди улагати у пиварство, јер наша земља има потенцијале за то не само у погледу ораница већ и зато што је сачувана механизација.

„У развоју пиварства значајан је и локално економски аспект ради развоја предузетништва и малих и средњих предузећа. Нажалост у Зрењанину сада нема пиваре, премда традиција у том граду постоји од 1745. године, али очекујемо у догледно време да се отворе две-три мале пиваре“, казао је новинарима професор Пејановић.

Манифестација „Дани пива” добила је највишу оцену Развојне агенције Србије која је оцењивала око 150 пројеката сличних зрењанској приредби. Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић казао је да „Дани пива” сваке године привуку чак пола милиона посетилаца.

„Сваке године се трудимо да поставимо нове стандарде у квалитету програма. Пре две године уприличен је концерт Филхармоније на отвореном, што је био јединствен случај, до тада незабележен, а сада видимо да и други следе тај пример“, рекао је Радишић.

„Дани пива” организују се под покровитељством Града Зрењанина, Привредне коморе Војводине и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам , а у организацији Научног друштва аграрних економиста Балкана. Организациони одбор симпозијума и Научни одбор који предводи проф. др Јан Кишгеци, позвали су велики број привредника из макро, малих и средњих предузећа и из великих пивара у Србији и у земљама у региону, представнике научних установа, факултета, привредних комора и експерте.                  

З. Делић

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести