Суботица има велике потенцијале за соларна постројења

СУБОТИЦА - Град има велики потенцијал за обновљиве изворе енергије. У наредној деценији може се очекивати да ће бити све више површина које ће стварати соларну енергију у граду.
1
Фото: Dnevnik.rs

Суботица спада у сунчане регионе у Европи, где може да се добије највише соларне енергије.  Војводина има услове да 25 одсто властитих енергетских потреба задовољи биоетанолом, који се добија производњом из индустријског биља. Почетна улагања у обновљиве изворе су велика, али се брзо исплате, за постројења која енергију Сунца преводе у топлоту потребну за припрему санитарне топле воде и грејање.

Примена оваквих инсталација има позитивне ефекте на животну средину пошто смањује употребу фосилних горива. Суботичанин-професор Петер Одри каже да се са Сунцем  може све решити и да земље у региону  нису биле спремне за нове технологије.

- Пре десет година у Холандији, Немачкој и у другим земљама на квадратним километрима  су били постављени сунчеви колектори, који су гледали на север или југ, али су стварали велику количину енергије –каже  проф. Одри.-. На пример, ако би  се 1.000 квадратних километара у Африци  покрило са сунчевим фотоволтичним елементима фактички би могли да целу Европу снабдемо енергијом. Кинези су, наглашава проф. Одри,  кренули. - Имају проблем са смогом који не могу да реше, покушали су Жуту реку да укроте, али нису успели. Схватили су да је једино решење  Сунчева енергија. Највише улажу у у енергију сунца  и користе прве технологије које су најбоље, односно дају највећу густину електричне енергије. Користе нове технологије на бази црног силицијума - истиче наш саговорник и подвлачи  да у овој причи није реч о прљавој технологији.

То су, вели, нано слојеви са малом количином злата и та технологија има потенцијала, јер отвара . нове могућности.

По речима професора  Јожефа Њерша Суботица, као и Источно Сарајево у Републици Српској лежи на геотермалним изворима енергије који нису довољно искоришћени, па би  требало улагати у  геотермалну енергију, јер се топла вода  лако исцрпљује .

- "Бавим се обновљивим изворима енергије  више од четири деценије.  У овом региону термоизолација и топлотне пумпе треба да се примене, када говоримо о зеленој енергији. Проблем је што нема подршке од стране државе, као што је то у развијеним земљама у ЕУ –наглашава проф. Њерш..-. У Европи државе  подржавају овакве пројекте, као на пример у Мађарској и земљама источног блока где владе препознају пројекте попут: термоизолације, геотермална енергија, енергија ветра, соларна енергија.

- Морамо да потврдимо да је нуклеарна енергија најчистија енергија. Без обзира на све и најјефтинија  Србија има срећу јер има Ђердап - рекао је професор Јожеф Њерш.

С.Иршевић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести