„Шума зове на дијалог“ основце и Врбаса и Сремске Митровице

НОВИ САД: У четвртак, 21. октобра, ученици основних школа с подручја Сремске Митровице и Врбаса који су у својим школама учествовали у обуци о значају шума, посетиће једно заштићено подручје – Специјални резерват природе “Засавица”.
zasavica
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Циљ њихове посете је даље продубљивање знања и интересовања код најмлађег узраста за теме из области заштите природе, да ојачају свест о важности очувања шума, упознају практичне методе заштите природних вредности у једном репрезентативном резервату природе, да се упознају са  аутохтоним врстама биљака и животиња на нашем поднебљу.

Засавицу ће посетити педесет малишана из ОШ „Добросав Радосављевић- Народ“ из Засавице и Равња, као и из матичне истоимене ОШ у Мачванској Митровици, као и педесет малишана из ОШ “Вук Караџић”из Црвенке и ОШ “Братство-јединство” из Врбаса.

Излети су део пројекта “Шума зове на дијалог”, који се реализује у оквиру програма Еко-систем: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске.

Пројекат реализује Покрет горана Новог Сада са још три члана мреже “Пошумимо Војводину” – Еколошки покрет Врбаса, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија.

Циљ је унапредити свест грађана и доносилаца одлука о важности очувања и унапређења постојећих шума, као и повећања површина под шумама и њихове неге у Војводини. Током пет месеци трајања пројекта, желимо да унапредимо знање грађана о важности шума и повећамо активизам у њиховој заштити и то кроз обуку деце у основним школама у Врбасу, Сремској Митровици и Новом Саду и кроз организоване акције садње у сваком граду.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести