Сунцокрет и кукуруз обећавају добар род  у кикиндском атару

КИКИНДА: На Дану поља јесењих култура, великом аграрном скупу у организацију Пољопривредне стручне службе Кикинда, оцењено је да ће произвођачи сунцокрета у жетви, која ће почети током идуће недеље, имати приносе изнад просека, а да ће још бољи бити приноси кукуруза под којим је у кикиндском атару преко 30.000 хектара.
1
Фото: Сусрет пољопривредника на Данима поља у Кикинди

- Кукуруз је тренутно у најбољој кондицији и највише му је пријао вишак воде. Берба кукуруза неће почети пре септембра - каже саветодавац Пољопривредне стручне службе Кикинда Зоран Симић..

Директор ПШ Кикинда Младен Ђуран сматра да су овакви скупови значајни за пољопривреднике јер им се пружа прилика да се сретну са стручњацима, добију драгоцене савете и покушају да унапреде биљну производњу. Ђуран је додао да је ово и прилика да се у пракси, на огледним парцелама, види примена агротехничких мера на усевима.

За 49 пољопривредника из Банатске Тополе за санирање штете од невремена из градског буyета издвојено више од три милиона динара

Члан Градског већа Кикинде за ресор пољопривреде и рурални развој Имре Кабок, подсетио је произвођаче да је локална самоуправа расписала јавне позиве за пољопривреднике који имају могућност да конкуришу за 17 мера подршке, за шта је из градског буyета опредељено 20 милиона динара.

- Следеће недеље почећемо са издавањем решења за пољопривреднике из Банатске Тополе којима су у мајском невремену страдали усеви. За 49 произвођача је издвојено више од три милиона динара за учешће у санирању штете. Највише је од леда страдала пшеница, а оштећења су регистрована на сунцокрету и кукурузу - саопштио је Кабок.

Он је позвао све пољопривреднике да посете, али и узму активно учешће на првом Пољопривредном сајму у Кикинди који ће се одржати 13. и 14. септембра.

М. Митровић

Фото: Град Кикинда

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести