Швајцарски капитал за опоравак фабрике акумулатора Сомбор

СОМБОР: Својевремена перјаница сомборског индустријског комплекса, „Фабрика акумулатора Сомбор“ (ФАС) након периода приватизационог хаоса, стечаја, коначне ликвидације и продаје швајцарској компанији „Батагон“, по свему судећи, на добром је путу да поврати свој значај на домаћем и иностраном тржишту произвођача акумулаторксих батерија.
Sombor centar grada/A. Erski
Фото: А. Ерски/Сомбор

Такав утисак је могао да се стекне, након што је нови менаyмент, предвођен недавно именованим новим генералним директором, Даринком Ђуран, крајем протекле недеље отворио своје капије и за представнике медија, што се није дешавало у протекле две деценије.

– Наша намера је да се као фабрика чије се срце, производња, налази у Сомбору представимо локалној заједници као партнер, спреман на сарадњу зарад заједничког добра – нагласила је Ђуранова током јучерашњег састанка са представницима локалних и националних медија који имају своје представнике на подручју Сомбора. Према њеним речима ФАС поново ради, тренутно је неких двестотинак радника запослено од којих је 130 у погонима, а на производним тракама поново су акумулатори препознатљивог бренда, предвођеног оним са мотивом црног коња. Већина запослених радника бивши су радници ове фабрике који су се после неколико година вратили на посао који у овом тренутку подразумева израду како некада светски познате линије акумулаторских батерија „Black Horse“, тако и нових акумулатора под именом „Asian Horse” и „Тесла“.

– Тренутно имамо око 200 радника, а учинили смо све да бисмо нашим запосленима створили услове рада по европским стандардима.До краја године планирамо да упослимо још толико радника, како бисмо упослили све производне капацитете – каже Ђуран, која се након 17 година рада у републичким министарствима грађевине и (претходно) дијаспоре, прихватила одговорног задатка и окупила тим младих и стручних људи у нови менаyмент ФАС-а. Она додаје да је фирма купљена из стечаја, и то страним капиталом, те да су после куповине имали доста потешкоћа и невоља, пре свега у погледу квалитета коначног производа пошто је фабрика била запуштена а у процесу стечаја и ликвидације из ње однешено све што се могло отуђити.

– Уложили смо много, ремонтовали смо машине, санирали оно што је уништено, успели да вратимо опрему коју су лизинг куће у процесу стечаја однеле, наравно и додатно модернизовали линије најсавременијим машинама које ће ускоро бити у функцији.Ових дана уређујемо управну зграду, чије свечано отварање очекујемо за десетак дана, у којој ће бити и модеран „шоу рум“, ових дана почињемо изградњу нове топионице, сви погони добијају нови сјај...– каже Ђуранова, према чијим речима фабрика којој се нашла на челу тренутно дневно производи око 3.000 акумулатора, што не покрива ни актуелне захтеве тржишта, које поред домаћег чине и она у Русији, Италији, Француској, Немачкој....

Коначни циљ у првој фази опоравка некада доминантног српског произвођача акумулатора, који се и на захтевном иностраном тржишту издвајао пре свега оптималим односом квалитета и цене, је дневна продукција од 7.000 акумулатора. – У складу са добром праксом која је и пре постојала, планирамо  да ускоро у круг фабрике вратимо и сервис за поправку акумулатора, а имајући на уму да се налазимо у аграрном крају, пољопривредницима ћемо понудити куповину акумулатора на рате – најавила је Даринка Ђуран, нови директор Фабрике акумулатора Сомбор.

Екологија и друштвена одговорност

У складу са најстрожим европским стандардима, према речима менаyмента који је представила њена челница Даринка Ђуран, повело се рачуна и о заштити животне, па и радне, средине, али и о друштвено одговорном пословању. У складу са тим само у опрему усмерену у заштиту животне средине уложено је већ преко један милион евра, а као први корак друштвене одоговорности према локалној заједници ФАС је неколицини сомборских установа, институција и јавних предузећа недавно поклонио један број својих производа, односно акумулатора.

М. Миљеновић

Славиша
09.09.2019 • 11:27
Свака част,лепо и за прочитати,а још лепше,како за град,тако и општину у целини.Када би дао Бог и срећа послужила да се нађу купци и инвеститори за два пољ.комбината,АД Граничар из Гакова,те АД.АЛЕКСА ШАНТИЋ из истоименог села,било би колико толико наде,да се општина спаси из тоталног мртвила,коју су власти својим делима и довели на ове гране,на којима се сада налази.
Стефан
01.12.2019 • 15:06
Ово је само лепо за прочитати а далеко од истине. Радници раде тежак посао за смешну плату. Услови рада катастрофа. Немају право да користе годишњи одмор већ им те дане одбијају кад им зафали сировина па фирма не ради. Суботом кад раде не признају путне трошкове. Радници им одлазе јер су услови за раднике никакви и радник се не цени већ израбљује. Толико о одличним условима и коректно плати радника.
EUR/RSD 117.4966
Најновије вести