Све спремно за издавање државних њива око Кикинде

КИКИНДА: Пољопривредницима са подручја Града Кикинде у првом кругу понуђено је у закуп нешто више од 10.000 хектара државног пољопривредног земљишта.
Kiki Petar Zigic i Imre Kabok
Фото: Петар Жигић и Имре Кабок, фото: Град Кикинда

Јавна надметања у првом кругу, одржаће се од 18. до 22. децембра у Градској кући.

Члан Градског већа Кикинда за пољопривреду и рурални развој Имре Кабок саопштио је да је ресорно министарство 1. децембра дало сагласност за лицитације. На основу права пречег закупа, ушли су сточари и власници инфраструктуре и то на површини од 2.975 хектара.

Кабок наводи да су на месту примедбе да јавна надметања касне, наводећи као један од разлога поступак реституције, јер је на овом подручју тренутно у поступку преко 1.700 хектара, али да су у неколико наврата чекали по 30 и 50 дана за одређене сагласности. Он се нада да ће се највећи број парцела издати у закуп на годину дана у првом кругу и да се неће поновити прошлогодишњи сценарио, када је поприлично земље остало за други круг.

Половину површина које су понуђене за издавање у првом кругу чине обрадиве парцеле, а почетна цена ће износити 183,43 евра по хектару. Предмет лицитације у Банатској Тополи биће парцеле на 1.438 хектара, у Банатском Великом Селу 677, Башаиду 680, Иђошу 1.154 хектара, Кикинди 1.471, Накову 297, Новим Козарцима 409, Руском Селу 428 и Сајану 1.341 хектара.


У Мокрину предност има велика дропља

Фото: Град Кикинда

У атару Мокрина паори ће моћи да се надмећу за 2.850 хектара. Они, међутим, морају имати у виду ограничења која важе за парцеле које се налазе у заштићеној зони, ради очувања велике дропље. Зона у којој је ова птица посебно заштићена простире се на преко 1.500 хектара.


Председник Комисије за спровођење поступка јавног надметања за издавање у закуп државног пољопривредног земљишта Петар Жигић, каже да се увид у графички преглед катастарских парцела по катастарским општинама и списак парцела за предстојеће надметање могу обавити у Услужном центру Градске управе Кикинде сваког радног дана почев од 8. децембра, од 12 до 15 сати.

Ту се могу преузети формулари и коверте са налепницама. Заинтересовани могу и обићи парцеле, према утврђеном распореду, од 11. до 14. децембра. Рок за подношење пријава за лицитацију је 15. децембар, до 15 часова.

М. Митровић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 118.2214
Најновије вести