Свечано у цркви светог Николаја у Војки: Литургија у обновљеном храму

ВОЈКА:  Свету архијерејску литургију у обновљеном храму у Војки служио је епископ Сремски Василије.
vojka crkva orden majke angeline
Фото: Приватна архива

Црква посвећена преносу моштију Светог оца Николаја изграђена 1857. године, један је од изузетних примера мајсторства барокних градитеља. Иконостас је радио Едвард Владараш, а осликао познати мајстор тога доба Павле Чортановић. Војачки православни храм је освећен пошто су завршени радови на изолацији влаге, постављању подног грејања, новог пода, што је финансирала Општина Стара Пазова.

Обраћајући се верницима у препуној цркви, владика Василије захвалио се протојерејима из Војке Радомиру Сандићу и Лазару Кашићу, као и Општини Стара Пазова и председнику Ђорђу Радиновићу на напору да храм добије ново лице, „да буде топлији него нечији дом“, захвалио се криторима и приложницима и Војчанима за сваки динар који су уложили да њихов храм буде угрејан и обновљен, а посебно је деци честитао хришћански празник Детинце поручивши да уче азбуку хришћанства и истрајавају на путу који су показали Христ свим хришћанима, а Свети Сава српском роду. Истакавши да СПЦ обележава ове године осам векова аутокефалности, епископ Сремски је подсетио да се једини манастир посвећен Светом Сави налази у Срему – Кувеждин, а да је и позната Химна Светом Сави у Срему испевана.

Свечаности је присуствовао председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, који нам је потврдио да је у радове у војачком храму уложено осам милиона динара и најавио санацију најстарије цркве у општини, храма у Голубинцима, те да предстоји и обнова иконостаса у Белегишу.

Епископ Василије уручио је орден Светог Арсенија Сремца Владимиру Јовановићу, помоћнику председника општине Стара Пазова, ордене Мајке Ангелине, за вишеструко материнство Јелени Кочијашевић, Сањи Симетић и Снежани Лукин, а грамате Љубану Скопљаку, председнику Савета МЗ Војка као и Ратку Шпирићу, Славку Вујић Пејићу, Ружици Радојчић, Зорици Николић и Марији Милинковић.

А. Мали

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести