СВЕЧАНО УЗ ХИМНУ „ЂЕЛЕМ, ЂЕЛЕМ“ У Беочину обележен Међународни дан Рома

Поводом обележавања 8. априла, Међународног дана Рома, данас је у беочинском Дому културе уприличена свечаност коју је за публику приредила ромска омладина Беочина.
а
Фото: Исмет Адемовски

Програм је почео ромском химном „Ђелем, ђелем“ коју је извела Арсена Сапи а у програму су узела учешће ромска деца и млади као и њихови вршњаци, ученици основне школе „Јован Грчић Миленко“ из Беочина.

Догађај је организован уз подршку Општине Беочин, Форума Рома Србије, Културног центра општине Беочин као и Културног центра „Рома“.

Поводом обележавања Међународног дана Рома данас је и на згради Општине Беочин симболично истакнута ромска застава у знак поштовања и подршке свим припадницима ромске заједнице који живе на територији општине Беочин.

Овим поводом председница општине Биљана Јанковић упутила је данас честитку свим Ромима, истичући да локална самоуправа активно спроводи програме инклузије Рома као и да негује добру сарадњу са свим ромским организацијама и институцијама које раде на побољшању положаја Рома у Војводини и Србији.

„Веома је важно да у свакој прилици истичемо таленат наших ромских суграђана и лепоту њихове културе и традиције која је нераскидиви део локалне заједнице у Беочину. Општина Беочин користи сваку прилику да помогне ромској популацији као и да подржи оне иницијативе које имају за циљ образовање, економско оснаживање Рома и промоцију њихове богате културе. Свим Ромима честитам празник са жељом да оваквих догађаја и манифестација и у будућности буде још више јер је младост, образовање и таленат младих најлепша слика коју можемо да пошаљемо из Беочина!“, истакла је Јанковић.

Фото: Исмет Адемовски

Међународни дан Рома обележава се од 1990. године као знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан 1971. године у Лондону. На овом конгресу су се по први пут сусрели представници Рома из Чехословачке, Немачке, Велике Британије, Југославије, Финске, Француске, Норвешке, Мађарске, Ирске и Шпаније а теме о којима се разговарало обухватиле су социјална питања Рома, ромски језик, ромску културу, образовање и ратне злочине почињене над Ромима у Другом светском рату.

Усвојена је ромска застава а за химну ромског народа изабрана је песма „Ђелем, ђелем“. Такође, тада је и званично усаглашено име ромске етничке заједнице као и ромског језика.

Сваки конгрес који је одржан након овога имао је велику улогу у јачању фирмације Рома и подстицао је даљу борбу за ромска права, очување ромске културе и језика као и признавању Рома као националне мањине у већини држава у којима живе.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести