Свечаност у Мишићеву: Вечна почаст војводи

МИШИЋЕВО: У селу надомак Суботице, названом по војводи Живојину Мишићу обележено је 100 година од његове смрти.
m
Фото: subotica.rs

Уз споменик славном српском војсковођи цвеће су положили члан Градског већа Суботице Срђан Самарџић, представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ и Месне заједнице Мишићево. Свечаност је организовала је МЗ Мишићево у сарадњи са Удружењем потомака солунских добровољаца.

Срђан Самарџић је изразио задовољство што је у прилици да у име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића ода почаст једном од највећих српских војсковођа, пред спомеником у центру Мишићева, насеља које су подигли његови јунаци.

Обележавамо стотину година од војводине смрти и одласка у војну и народну легенду. Крај његовог живота дошао је баш у време када је десетине хиљада српских војника, којима је он командовао у Великом рату, добило од свог краља земљу на овим просторима, како би у миру обновили свој живот и како би им се отаyбина бар делимично одужила, истакао је Самарџић.

Насељавање породица солунских добровољаца и заслужних војника оплеменило је север Бачке и друге крајеве Војводине, нагласио је Самарџић и додао да сматра да би војвода Мишић и оснивачи овог села које носи његово име били поносни на Мишићево и Суботицу данас и будућност коју је Србија изградила захваљујући њиховој жртви.

Град Суботица ће тежити да у овој години, када се оконча падемија коронавируса, на најсвечанији начин прославимо колонизацију из двадесетих година прошлог века и настанак суботичких села која су основали јунаци из Првог светског рата, поручио је Самарџић.

Председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ – подружница Мишићево, Перо Шуњка, подсетио је да је насеље Мишићево подигнуто 1925. године, на капоњском пашњаку, да до данас није мењало име и да је споменик постављен 1996. године, након што су мештани Мишићева 1988. године од општине Мионица, у којој је рођен војвода Живојин Мишић, на поклон добили бисту славног војсковође.

В. Х.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести