Свидњик и Врбас повезују „Карпати”, фестивал русинске културе

ВРБАС : Представници локалне самоуправе предвођени председником  Општине Врбас Миланом Глушцем боравили су у граду побратиму Свидњку  у Словачкој на  Фестивалу русинске културе, на којем је учествовало и Културно-просветно друштво "Карпати" из Врбаса.
1
Фото: Dnevnik.rs

Боравак у Словачкој био је прилика да се обележи десета годишњица успостављања братских односа Свидњика и Врбаса и поново размотре могући модели сарадње.

Поводом успешне десетогодишње сарадње са Свидњиком, Глушац је у име Општине Врбас примио плакету.

Међу делегацијама које су присуствовале Фестивалу русинске културе били су и представници градова из Русије, Македоније, Украјине, Пољске и других држава.

– Сарадња у области културе развија се из године у годину, редовно имамо размену културних друштава и наступе у оба града, што доприноси упознавању и приближавању наших културних наслеђа, а договорило смо да и то додатно унапредимо –казао је по повратку из Словачке председник Општине Врбас Милан Глушац. – За почетак, обе стране организоваће посете ликовних уметника из Врбаса граду побратиму како би сликари из Врбаса и Свидњика стварали заједно на ликовним колонијама. План је да се сарадња шири и на друге области. Свидњик је град у Европској унији и за нас је значајно да имамо поузданог партнера за пројекте за које се може тражити подршка фондова ЕУ – рекао је  први човек локалне самоуправе Врбаса Милан Глушац.

З. Д.

КУД Карпатина фестивалу у Словачкој

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести