Топла јесен помаже вредним сомборским путарима

СОМБОР: Лепа јесен и суво време не само да помажу овдашњим пољопривредницима да покупе последње ратарске усеве са плодних њива западне Бачке, већ су као поручене дошле и сомборским путарима, тачније радницима Јавног комуналног предузећа „Простор“ и њиховим кооперантима на пословима изградње и одржавања саобраћајница.
1

Тако се на сваком кораку, било да се ради о строгом центру административног седишта локалне самоуправе, Сомбору, или околним селима, могу видети машине и запослени путари који користе временске прилике не би ли завршили оно што је планирано за крај грађевинске сезоне или започето овог лета.

Најприметнији радови се одвијају у ужем језгру града, тачније на саобраћајници Трга Цара Лазара, која ће због њих бити затворена за возила до 21. октобра. Такозвани радови на појачаном одржавању коловоза ће се одвијати у две фазе. Првом фазом предвиђени су радови на десној саобраћајној траци, приликом чега ће се „оглодати“ добрано оштећени асфалтни хабајући слој, а затим ће се приступити асфалтирању, односно наношењу слоја новог асфалтбетона, а исти поступак ће бити поновљен и у левој саобраћајној траци у оквиру друге фазе радова.

Већ је новим асфалтом пресвучена занатска пијаца, коју Сомборци по инерцији још увек називају „живинском“. Ови радови су подразумевали претходну припрему подлоге за наношење новог слоја асфалта и асфалтирање, а како се убрзо очекује и асфалтирање већ припремљене десне саобраћајне траке Трга Цара Лазара, из ЈКП „Простор“ који обавља послове стручно-техничког надзора, апелују на све грађане да се, зарад властите безбедности и бржег тока саобраћаја, придржавају саобраћајне сигнализације која помаже и извођачу радова, суботичкој компанији „Војпут“, да несметано обави посао за који је ангажавана.


Цвећара на православном гробљу

Након што је средином августа ове године почела са радом сала за даће на Великом православном гробљу, што је заједничка инвестиција града и ЈКП „Простор“ у вредности од 13 милиона динара, у њеном склопу је отворена и цвећара. У цвећари која се налази на главном улазу у гробље може се повољно набавити велики асортиман цвећа, свећа и лампиона. Ту се могу поручити венци, сузе и букети телефонским путем, а пре доласка на највеће градско гробље.


Живахно је и на путевима у околини Сомбора, у којима је , по природи ствари, односно у светлу чињенице да се ради о срединама које животно зависе од пољопривреде, па су тако према усвојеном плану радова за 2019.годину, а по налогу ЈКП „Простор“ ових дана изведени и радови на две локације у Стапару. У једном делу тамошње Партизанске улице обављена је санација постојећег туцаничког коловоза насипањем новог слоја туцаника и нивелисањем, док је у другом делу улице санирано проширење у кривини насипањем туцаника, а и ове радове изводи компанија „Војпут“ доо из Суботице. Исто предузеће је ангажовано и на наставку радова у Алекса Шантићу, односно на градилишту атарског пута који води од самог села до огромне плантаже лешника београдског предузећа „Агрисер“, ћерке фирме италијанског кондиторског гиганта „Ферреро“. Након што су радови на асфалтирању  прве фазе дела атарског пута од села до плантажа лешника у дужини од 1.196 метара, приведени крају, преостало је да се уреде и банкине, што је посао који такође технички надзиру стручњаци сомборског ЈКП „Простор“.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести