Трасa Стапар–Сивац 12 километара: Уз пут и систем за наводњавање

СОМБОР: Крајем прошле године, тачније у новембру, почела је изградња пута Стапар- Сивац, што је један од пројеката који је чекао своју реализацију још од шездесетих година прошлог века.
Управа за капитална улагања АП Војводине финансира пројекат
Фото: Управа за капитална улагања АП Војводине финансира пројекат

Уз мали застој узрокован што временским приликама, односно замирању грађевинске сезоне, али и оним ванредним, којима је разлог био смањење привредне активности услед пандемије коронавируса, радови на првој фази овог пројекта настављени су. У динамику радова је пожелела да се увери и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је у пратњи сарадника, члана Градског већа за област комуналне делатности и инвестиције Мирослава Ковачића, обишла градилиште.

Овај подухват који би не само пуно значио у премрежавању овог дела Војводине новим саобраћајницама, према потребама привреде и житеља Сомбора, Куле и Апатина, представљао би и корист за све власнике пољопривредног земљишта у катастарским општинама кроз које пролази траса. Овај крај планове за будућност темељи на компаративној предности развијеног аграра. Као што је својевремено, приликом отпочињања радова, обелоданио Игор Мировић, председник Покрајинске владе, радови на овој саобраћајници ће се одвијати у три фазе, а вредност целокупног пројекта је процењена на 150 милиона динара, док је цео посао финансиран са диспозиције покрајинске Управе за капитална улагања, након спроведене јавне набавке, поверен фирми „Екстра-Ауто Транспорт“ д.о.о. Врбас.

Фото: Управа за капитална улагања АП Војводине финансира пројекат

Према речима Милутина Перуновића, техничког директора „Екстра-Ауто Транспорт“ радови на изградњи су ових дана у пуном јеку, а изводе се у складу са савременим еколошким принципима.

- Данас је у пуном јеку прављење пута, односно први део фазе цементне стабилизације. Након насипања ми данас додајемо везиво и рециклирамо постојећу подлогу. Подлога је формирана тако што је довезен материјал из локалног позајмишта, и на тај начин промовишемо екологију и неке зелене пројекте, који су стандарди сада већ и код нас - рекао је Перуновић, док је сомборска градоначелница Душанка Голубовић истакла да се радови одвијају према плану и да је од великог значаја за локалне пољопривреднике што се уз изградњу пута ради и на изградњи система за наводњавање и одводњавање.

- Радови на путу Стапар -Сивац започели су у новембру прошле године, фактички на крају једне грађевинске сезоне, али то уопште није омело ни самог извођача, ни надзор, да се ови радови чим су се повољне временске прилике створиле и наставе. Радови су сада заправо у пуном јеку, очекујем у наредних месец, до месец и по дана, што је у складу са уговореним роковима, да радови на овом делу пута буду завршени – најавила је Голубовић и појаснила да прва фаза подразумева финансирање и изградњу нешто више од два километра пута који ће у укупној дужини имати 12 километара.

Град Сомбор је искористио прилику да, с обзиром на изградњу пута и све процесе који су га пратили, и канал који се налази у непосредној близини пута стави у двоструку функцију одводњавања и наводњавања. Због тога је, пре изградње пута, Град у сарадњи са ЈП „Воде Војводине“ обезбедио финансирање изградње цевастих пропуста.

- Не само да добијамо један нови пут, него и сва пољопривредна газдинства и фирме које послују на овој територији имају и једну нову могућност, дакле поред одводњавања, да имају и могућност за наводњавање свог пољопривредног земљишта, што ће свакако значајно допринети пре свега пољопривредном развоју овог краја - рекла је сомборска градоначелница Душанка Голубовић приликом обиласка радова на изградњи пута Стапар - Сивац.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести