Три књиге подухват за установу из Титела

ТИТЕЛ: Народна библиотека „Стојан Трумић“ се до пре годину дана није бавила издавачком делатношћу која би подразумевала издавање књига или неких озбиљнијих, већих публикација, али се након прошлогодишњег издавања „Монографије Стојана Трумића“, сликара из Титела чије име носи, ова установа може похвалити са три нова издања.
с
Фото: С. Кнежевић/Горан Поповић

Према речима директора Горана Поповића, издавачка делатност ће наставити да се развија и у будућности.

- Осим годишњака за 2018. и 2019. годину и монографије, које смо објавили прошле године, ове године објавили смо три књиге. У сарадњи са Установом за заштиту природе „Тителски брег“, објавили смо књигу Предрага Медојевића „Тителски плато“, затим „Звуци Шајкашке“ аутора Томислава Братића и збирку поезије Мирка Жигића „Лелек камена“. Иако се библиотека до прошле године, осим издавања годишњака о раду библиотеке и ситних публикација није бавила издаваштвом, оно је заживело и наставићемо са развојем те делатности – наводи Поповић.

До краја године тителска установа ће издати и путописе Светозара Зорића, професора Београдског универзитета и рођеног Титељанина

Тителска библиотека се успешно носи са свим трошковима и процесима које издавање једне књиге захтева. Како каже директор библиотеке, у издавању књига имају велику подршку Општине Тител и Покрајинског секретаријата за културу.

- Издаваштво није мала ствар, нарочито за једну културну установу из мањег места. Имамо среће да наилазимо на велико разумевање и добру сарадњу са Општином Тител која нам помаже и излази нам у сусрет, а плод те сарадње је управо „Монографија Стојана Трумића“, јер је Општина Тител великим делом финансирала њено издавање. Учествујемо и на конкурсима које расписује Покрајински секретаријат за културу, па смо тако и од њих добили део средстава за монографију, али и за издаање књиге „Звуци Шајкашке“. Сва та средства нам значе и наставићемо да конкуришемо како бисмо наставили са издавањем књига – истиче директор библиотеке.


Чувају „Стихотворенија” Лукијана Мушицког из 1840.

У оквиру библиотеке „Стојан Трумић“ постоји и завичајно одељење, које се бави издвајањем и очувањем књига, новинских чланака, разгледница, плаката, позивница и осталих материјала везаних за територију данашње општине Тител и људе који су некада живели на овим просторима. Како каже дипломирани библиотекар за завичајну збирку Ивана Зечевић, тителска библиотека има обимну архиву.

- Имамо старе књиге на немачком, руском, енглеском неколико на италијанском и француском, али и мађарске енциклопедије из 1897. године. Најстарија књига коју имамо су „Стихотворенија“ Лукијана Мушицког из 1840. године и она су нам посебно драга, јер је Лукијан Мушицки једно време ишао у школу у Тителу. Трудимо се да архивску грађу  сортирамо што боље, како би била прегледнија, а самим тим и лакша за коришћење – истиче Ивана Зечевић.


Народна библиотека „Стојан Трумић“  ће до краја године издати и путописе професора Београдског универзитета и рођеног Титељанина Светозара Зорића и годишњак у ком ће приказати рад библиотеке, фонд њене завичајне збирке и остале активности којима се ова установа бавила током године.

С. Кнежевић

Пројекат „Тителска хроника” реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Општина Тител.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести