Тродневна прослава јубилеја Сомбора: Елибертација пре 270 година

СОМБОР: Овогодишња прослава Дана града, подсетник је на најзначајнији датум у варошкој историји, стављање потписа Марије Терезије, императорке Светог римског царства, аустријске надвојвоткиње и угарске краљице на Елибертациону повељу.
1
Фото: Споменик Лази Костићу

Тим документом је 17. фебруара 1749. године Сомбор уздигнут у ред слободних и краљевских градова. Мада је елибертација стигла као резултат вишедеценијског војевања љутих сомборских граничара Срба и Буњеваца под заставом двоглавог црно-жутог орла Хабсбурга, али без праве реке злата уплаћене у ћесарску благајну, не би била постигнута.

Сомборци ће  270. годишњицу елибертације обележавати чак три дана. Јубилеј ће протећи у знаку лирике, односно у знаку обележавања 110. годишњице од настанка најлепше љубавне песме „Санта Мариа делла Салуте“, српског барда романтизма Лазе Костића.

Тако ће прослава дана града почети у петак 15. фебруара, када је и национални Дан државности, свечаним концертом ученика Музичке школе „Петар Коњовић“ у 18 сати у Великој сали сомборског Народног позоришта, простору у којем ће се два сата касније одржати и Музичко сценски програм у којем учествују глумци и солисти опере и балета Народног позоришта у Београду и оркестра Гарде Војске Србије. Први дан прославе биће завршен концертом београдског „Лексингтон бенда“ у организацији овдашње Туристичке организације, а улаз на све манифестације је бесплатан за све грађане.

Суботњи програм у 11 сати у дечијем одељењу градске библиотеке „Карло Бијелицки“ отвара изложба „Тад вила моја преда ме грану...“ Милана Степановића, да би се тачно у подне на платоу код „Лазине клупе“ , односно скулптуре Лазе Костића испред куће Паланачких на Тргу Светог Георгија, Сомборцима представила Теодора Кушић монодрамом „Ленка Дунђерски – кобни час“. У вечерњем термину, од 18 сати у Галерији Милан Коњовић биће отворена изложба „Милан Коњовић- повратак колориту“, док ће у 19 сати у Народном позоришту бити одржан пијанистички концерт Јелене Косановић под називом „ Сомборци своме граду“.


У знаку Лазе Костића

Најсвечаније ће бити на сам Дан града, када ће у 10.30 уз лирски тренутак бити положено цвеће на већну кућу Лазе Костића и његове супруге Јулијане - Јулче Паланачки на сомборском Великом православном гробљу, након чега ће у Народном позоришту, тачно у подне, бити одржана свечана академија под слоганом „Сомбор, град Лазе Костића- колевка најљубавније песме српске модерне Санта Мариа делла Салуте 1909-2019“. Програм овогодишње прославе Дана града биће и завршен у Народном позоришту монодрамом „Лазар“ чији је аутор Зоран Суботички, а у режији Љубослава Мајере. Почетак представе је заказан за 20 сати, а бесплатне карте за њу се могу преузети на билетарници НПС.


Једина манифестација због које би Сомборци морали да посегну за новчаницима, „Сербиан Баттле Цхампионсхип 20“ у Градској хали Мостонга на програму је у 20 сати, а они којима насиље у рингу није омиљено могу да се определе за бесплатан концерт сомборских хорова и Културно-уметничких друштава у великој сали Соколског дома ( бивши „Партизан“) који ће почети у 20.30.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести