Тројица Зрењанинаца бициклима хуманитарно до Солуна

ЗРЕЊАНИН: После 16 дана трочлана група Зрењанинаца завршила је авантуру која је имала хуманитарни карактер.
с
Фото: Приватна архива

Подсетимо, Никола Пешић, Душан Мудрић и Жељан Попов запутили су се бициклима на пут од Зрењанина до Солуна. Они су претходно позвали све који их подржавају да уплате средства Свратишту за децу у Београду, по принципу – један њихов пређени километар – један динар. Они су најавили да ће превалити пут дугачак 800 километара, али је, на крају, био и дужи.

- Дошло је време да затворимо корице и ове књиге зване „Авантура Солун”, која се састоји од 1.100 пређених километара преко три земље: Србије, Северне Македоније и Грчке. Пратило нас је 16 претоплих дана са неколико изузетно јаких невремена у току ноћи. Иза нас су хиљаде, ма милиони литара проливеног зноја, ољуштена кожа од опекотина, пробушене гуме и пукнути ланци на бициклима – каже Никола Пешић.

Према речима Пешића, оно што је њега и његове пријатеље на овој авантури заиста дирнуло јесте воља људи да помогну другима у невољи.

- Небројено пута смо добили помоћ на путу. Такве ствари се не заборављају и заиста враћају веру и наду да на овом свету и даље постоји добро у људима – истиче Пешић.

Никола, Душан и Жељан су у суботу увече у Солуну сачекали аутобус и у гепек убацили три бицикла, са свим стварима, а онда се запутили ка Новом Саду, одакле су прекјуче ујутру бициклима превалили последњих 60 километара.

- Без икакве жеље да нас уздижем, могу да закључим да овакве авантуре нису за свакога. У питању је изузетан напор, не толико физички, колико психички. Замислите само да спавате у свом дворишту две недеље са основним животним потрепштинама, притом седећи на врелом сунцу. Није лако ни помислити, зар не? Наравно, није ово никакво кукање. Ово је оно што смо желели. Ово је оно што вам даје прави осећај живљења. Ово је оно што ћу причати својим унуцима једног дана – поручио је Пешић. 

Што се тиче саме хуманитарне акције, многи их питају колико новца је уплаћено. Њихов одговор је да не знају, али да се надају да није мала цифра у питању, као и да су захвални свима који су уплатили одређена средтсва, јер су на тај начин сви заједно вратили веру у хуманост.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести