Троугао Зрењанин – Нови Сад – Београд биће боље повезан

ЗРЕЊАНИН: Изградња две важне саобраћајнице Зрењанин - Нови Сад и Зрењанин - Београд, затим две кружне раскрснице, као и проширење индустријске зоне „Југоисток“, биле су теме о којима је на конференцији за новинаре говорио зрењанински градоначелник Чедомир Јањић.
janjic press (2)
Фото: Dnevnik.rs

Он је подсетио да је почетком овог месеца у Београду, на заједничкој седници Владе Србије и Владе АП Војводине, потписан протокол о сарадњи на изради планске и техничке документације за пројекат брзог пута Нови Сад – Зрењанин, као и Зрењанин – Београд. Како је тада речено, ово представља први корак у изградњи две важне саобраћајнице за Банат и Војводину, које ће омогућити да Нови Сад, Београд и Зрењанин буду још боље повезани. Израда планске и техничке документације финансираће се из републичког и покрајинског буyета, у износу од по 50 одсто.

„Боља вест за Зрењанинце одавно није стигла са републичког и покрајинског нивоа. Мислим да не треба ни да се објашњава шта то значи за наш град“, изјавио је Јањић, подсећајући да је у току реконструкција пута од Зрењанина до Новог Сада, на деоници до Жабља.


Радна зона се не шири напамет

Чедомир Јањић је напоменуо да је на последњој седници Скупштине града Зрењанина усвојена и одлука о изради плана детаљне регулације радне зоне „Југоисток - Ечка 2”. Она се до сада простирала на 74 хектара, а сада ће бити проширена на укупно 550 хектара.

„Када завршимо план детаљне регулације крећемо и у инфраструктурно опремање зоне. Не верујем да било који град у Србији има толику индустријску зону, а проширење не радимо напамет. Велика је заинтересованост инвеститора да дођу у Зрењанин и морамо да урадимо припрему да би они започели пословање у нашој средини“, рекао је градоначелник.


Јањић је навео да ће документација бити завршена у првој половини наредне године и да ће се тада знати када ће започети реализација пројекта.

„Видите и сами када кренете за Београд или Нови Сад колике су гужве на путу и зато се све ово не ради случајно. Спроведено је истраживање о фреквенцији саобраћаја и урађена је студија оправданости пројекта, а оформљена је и радна група у граду која ће помагати људима у Министарству саобраћаја, грађевине и инфраструтуре, и води је градски већник Драган Вујовић“, казао је Јањић.

Оно што ће најбрже бити одрађено јесу две нове кружне раскрснице, једна код главне аутобуске станице, а друга на Београдском путу, на уласку у индустријску зону, односно на будућу обилазницу. Тај посао се обавља у сарадњи са Јавним предузећем „Путеви Србије”, које је инвеститор, док је Град Зрењанин суинвеститор. 

„Расписан је тендер и очекујемо да ускоро сазнамо ко ће бити извођач радова. Мислим да су све ово добре вести за Зрењанин, као и то што Влада Србије и Влада АП Војводине имају у својим плановима ове велике инфраструктурне пројекте који се тичу Зрењанина. Градски буџет не може да поднесе тако велике инвестиције и зато нам је оваква помоћ неопходна“, закључио је Јањић.

Текст и фото: Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести