У „Гнезду” 40 основаца

КАЊИЖА: Стални рад дневног боравка „Гнездо”, који функционише при Центру за социјални рад општине Кањижа, омогућен је захваљујући средствима из буџета

КАЊИЖА: Стални рад дневног боравка „Гнездо”, који функционише при Центру за социјални рад општине Кањижа, омогућен је захваљујући средствима из буџета кањишке општине, сарадњи са партнерима из цивилних организација и донаторима. У боравку се свакодневно збрињава 40 деце школског узраста из социјално маргинализованих породица, а председник општине Михаљ Бимбо каже да је локална самоуправа препознала да је овај вид услуге социјалне заштите од великог значаја за децу и породице из којих потичу.

Из општинске касе је за рад „Гнезда” за ову годину обезбеђено 1,2 милиона динара, а у реализацију су уз Центар за социјални рад укључени Црвени крст и друге цивилне организације и појединци. У боравку „Гнездо” деци је обезбеђена стручна помоћ у учењу и савладавању разних вештина, као и један оброк.

- Локална самоуправа на овај начин доприноси јачању социјалне сигурности грађана. Упркос негативним економским околностима имамо велики број услуга у области социјалне заштите које се финансирају из општинског буyета - каже Бимбо.

Директорка Центра за социјални рад општине Кањижа Тимеа Барат Кљајић напомиње да је боравак после распуста, поново почео да ради 15. јануара. Она објашњава да деца пре и после школе долазе у дневни боравак, а њима се баве три васитача и учитељица, који им пружају подршку у решавању домаћих задатака. Учење, ипак, није превасходни циљ.

- Управо сама социјализација ове деце, да буду буду активни учесници у животу заједнице, је оно чему тежимо. Можемо се од ове године похвалити већим бројем организација и установа које подржавају рад „Гнезда”. Поред Црвеног крста који је обезбедио један део средстава за функционисање, од краја прошле године на праксу долазе и студенти Учитељског факултета из Суботице и обезбеђена је подршка Удружења дефектолога северне Војводине „Пужић” и више других цивилних организација и појединаца, који увиђају значај овог дневног боравка - наглашава Тимеа Барат Кљајић.

Због ограниченог капацитета формирана је и листа чекања, јер заинтересованост за боравак у „Гнезду” показују деца и родитељи, а и педагози из школе упућују основце којима је потребна нека врста додатне подршке.

- Трудимо се да деци који су на листи чекања обезбедимо услуге преко других пројеката. Она се не укључују у свакодневни рад дневног боравка али им се нека услуга пружа једном или два пута недељно. Процену за укључивање деце у дневни боравак „Гнездо” врше стручни радници Центра за социјални рад у сарадњи са педагозима из школе - напомиње Тимеа Барат Кљајић.

Као партнер укључио се Црвени крст Кањиже, а према речима Ержебет Ходик 400.000 динара је остварено у оквиру међународног програма „Заједно за инклузију” у коме учествује Црвеног крста Србије. Ходик појашњава да тај програм има два модула, за помоћ деци и омладини са инвалидитетом и за помоћ деци у учењу.

- Захваљући томе наредних шест месеци имамо прилику да реализујемо програм и искористимо наменска средства за ангажовање стручних сарадника 30 часова недељно у помагању деци у разним радионицама, обезбеђењу ужине или одласка на излет, а може се набавити школски прибор и средства за рад - објашњава Ходик.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести