У Банатском Аранђелову откривена нова биста др Гаврила Пекаровића

БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО: Нову бисту знаменитог српског лекара др Гаврила Пекаровића (1812-1851) на старом постаменту испред здравствене станице у парку у центру Банатског Аранђелова открили су председница новокнежевачке општине Ирена Славковић и председник Савета МЗ Банатско Аранђелово Раде Гојковић.
с
Фото: М.Митровић

Претходна биста Пекаровића је пре десетак година украдена и није пронађена, а нова је рад академског вајара Саве Халугина из Суботице. 

Откривање и освећење бисте уприличено је за 26.јул Дан Месне заједнице и Сабор светог архангела Гаврила, славу православног храма у Банатском Аранђелову. Свечано откривање бисте, којем су присуствовали мештани и челници новокнежевачке општине, била је прилика за подсећање на др Гаврила Пекаровића, који је родом из Банатског Аранђелова, тадашњег Оросламоша.

Да се изради нова биста у бронзи иницијативу је покренуо Милош Теофанов, а ангажовали су се мештани окупљени у Удружењу грађана »Моје село душу има«, Месна заједница Банатско Аранђелово, а свој допринос дала је и локална самоуправа општине Нови Кнежевац.

Пекаровић је после основне школе у Оросламошу, гимназију завршио у Сегедину и након студија за доктора медицине промовисан на Медицинском факултету у Пешти 1836. године. Још пре завршетка студија медицине Пекаровић је написао књигу »Чадољуб или неговање деце у првим живота годинама«, па је она објављена у Будиму, а предговор у књизи датиран је у Пешти 1. фебруара 1836. Лањига „Чадољуб” представља упутство за неговање мале деце како би се сачувала од многобројних болести, телесних мана и смртности. Верује се да је књигу написао јер су здравствено стање и морталитет деце 1836. били страшни. Те године у Новом Саду је умрло 708 особа, од којих 535 деце.   

Пекаровић је најлепше године свог живота провео у Вршцу где је службовао и био велики пријатељ са писцем Јованом Стеријом Поповићем. За изузетно ретку и за време када је настала вредну књигу др Гаврила Пекаровића »Чадољуб«, Друштво лекара Војводине ,у је одало признање 1979. године, у част међународне године детета, објавивши књигу поново у тиражу од 3.000 примерака, а приход од продаје послужио је да се највећим делом финансира постављање три бисте др Пекаровићу: на улазу у Медицински центар »Анђа Ранковић« у Вршцу, у кругу Дечије клинике у Новом Саду и у парку испред Здравствене станице у Банатском Аранђелову.

Др Пекаровић је имао чврсте пријатељске везе са Стеријом, који је свом пријатељу и суграђанину чак  посветио познату комедију „Тврдица”, а у комедији  „Родољупци” он се појављује као господин Гавриловић

Занимљиво је да када се кренуло у потрагу за портретом др Гаврила Пекаровића, ради прављења попрсја, сви напори остали су безуспешни, па је након вишегодишњег узалудног трагања, биста угледног лекара урађена са ликом славног српског комедиографа Јована Стерије Поповића (1806-1856)! И новооткривена биста је са ликом Јована Стерије Поповића, уз својствен уметнички израз вајара Саве Халугина. Зна се да је у Вршцу др Пекаровић имао чврсте пријатељске везе са Стеријом, који је свом пријатељу и суграђанину чак посветио познату комедију »Тврдица«, а у комедији »Родољупци« међу ликове је уврстио свог пријатеља др Гаврила Пекаровића, у којој се он појављује као господин Гавриловић.

Културно ументичко друштво у Банатском Аранђелову од оснивања носи име »Др Гаврило Пекаровић«. Откривању нове бисте Пакаровићу претходила је празнична литургија у православном храму Светог архангела Гаврила, као и освећење и резање славских колача.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести