У Црепаји отказана најпрестижнија фијакеријада

ЦРЕПАЈА: Најпрестижнија фијакеријада у Србији „Црепајачки фијакер“, коју другог дана Васкрса традиционално приређује Коњички клуб „Липицанер“ из Црепаје неће бити одржана.

Председник КК „Липицанер“ Бранислав Јанков каже да су до проглашења ванредног стања пре месец дана све припреме благовремено обављане, те да је сав пропагандни материјал практично већ био припремљен за штампу, али да је епидемија изазвана коронавирусом зауставила активности овдашњих ентузијаста, заљубљеника у коње.

- Морамо бити одговорни и стрпљиви до идуће године, када се надамо да ће фијакери са прекрасним липицанерима поново јурити нашим стадионом „Сто топола“ - вели Јанков. - На фијакеријади у Црепаји се са својим парадним запрегама представљало 150 до 200 учесника из наше земље, па и иностранства и она је већ четврт века истински празник за наше село и љубитеље коњарства, али смо огог пута морали да устукнемо пред опасним вирусом. 

Овогодишња манифестација је требала да се одржи 26. пут и до сада само једном приликом није одржана, а била заказана за 24. март 2003. године. Тада је отказана у време полицијске акције „Сабља“, након убиства премијера Зорана Ђинђића.

Јанков напомиње да, до избијања епидемије, све је уобичајеном динамиком било одрађено и спремно, програм утврђен, али неминовно спровођење мера на спречавању ширења заразе, разлог је што више хиљада посетилаца манифестације „Црепајачки фијакер“ неће моћи да ужива у лепоти липицанера и налицканих парадних фијакера. За манифестацију „Црепајачки фијакер“ специфично је да је највећа конкуренција у такмичењу двопрега, а за четврт века колико се одржава фијакеријада у овом јужнобанатском месту, буде више од 80 двопрега из свих крајева Србије, али и гостију из окружења.

- До сада је увек било баш праве параде, па смо за ову фијакеријаду спремали да се уреде нове трибине и инсталира осветљење на стадиону, да без проблема можемо да завршимо ако нас због великог броја учесника затекне ноћ. Овако остаје нам да свако код куће проведе васкршње празнике - каже Јанков.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести