У делу Врдника немају воде, а живе у бањи

ВРДНИК: Становници и викендаши у делу Врдника већ две недеље немају водоснабдевање и нажалост ово је ситуација која се понавља свако лето већ годинама.
v
Фото: Youtube Printscreen

Неки оптужују „Фрушке терме“ и друге туристичке капацитете за велику потрошњу воде, а други кривца траже у румском „Водоводу“ из којег стиже вода у ово место иришке општине и чији је слоган „Вода је живот“.

Не пропуштају да одговорне траже у Општини Ириг, жалили су се на све стране, али је чињеница да воде нема у појединим улицама овог места, које важи за туристички бисер Фрушке горе.

Председник општине Ириг Тихомир Стојаковић нам је рекао јуче да је на вези данима са становницима Врдника и да се у моменту нашег позива управо упутио да са њима поприча и лично.

- Проблем је, не долази вода до људи, дође само у ноћним сатима и ми смо предузели мере. Добили смо истражно право за бунар, односно бушотину, коју ћемо да радимо у наредних месец, два дана. Дефинитивно је проблем да воде нема – потврдио је наводе наших читалаца председник општине Ириг. – Свакодневно сам у комуникацији са „Водоводом“ из Руме, из ког се шаље максимално воде колико систем дозвољава и колико је то могуће.

Велики проблем, каже Стојаковић, прави и гомила дивљих прикључака, за шта криви румски „Водовод“ чији радници су извршили нелегално повезивање бројних викендица и кућа на водоводну мрежу.

-То је рађено уназад десет година и то знају сви становници да је у Врднику велики број нелегалних прикључака, пуне и базене, те зато људи немају воде - наводи Стојаковић. –Истовремено радимо и студију, након које ћемо пројектовати комплетно нову водоводну мрежу и очекујемо да ћемо за то добити средства од државе у наредној години и имати комплетну мрежу, а то је и један корак да се решимо тих илегалих прикључака којих је много и понављам, за то кривим искључиво раднике „Водовода“. То није урадио нико из локалне самоуправе, већ људи који ту живе у договору са радницима на своју руку и то им је плаћено.

Стојаковић додаје да за ту ситуацији криви и надлежне органе, који знају за то и ћуте.

Иако неки од становника криве „Фрушке терме“ и кажу да откако су базени изграђени, притисак воде је слабији или га нема, Стојаковић каже да према његовим сазнањима, туристички комплекс има своје бунаре, те користе ту воду.


Велики проблем прави и гомила дивљих прикључака, за шта у Општини Ириг криве румски „Водовод“, чији радници су извршили нелегално повезивање бројних викендица и кућа на водоводну мрежу

Подсећамо, Општина Ириг је још 2018. године поднела захтев румском „Водоводу“ за бушење новог бунара у Врднику који је требало да реши проблем, али је тај захтев недуго потом повучен.

-То је мене дочекало на столу у августу кад сам дошао на чело локалне самоуправе и Општина Ириг се одрекла бунара да би могли да изграде објекат за прикупљање опасног и неопасног отпада који води „Еко метал“. Оно што се још налазило код мене на столу пре пар месеци је да дамо мишљење за прикупљање опасног и неопасног отпада. Ми смо испред Општине Ириг дали негативно мишљење, међутим они су добили од Покрајине дозволу за прикупљање опасног отпада- каже Стојаковић. –Као председник општине, нећу да се одрекнем бунара у Врднику, ми смо поново тражили и добили истражно право, те ћемо у наредних пар месеци урадити истражну бушотину.

Стојаковић каже да ће цистерне с водом бити обезбеђене већ данас, како би се помогло становницима Врдника.

Покушали смо да добијемо и директора румског „Водовода“, али је његов телефон био искључен.  

 

М. Стакић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести