У Госпођинцима грмели бајкери и рок

ГОСПОЂИНЦИ: На осми међународни мото-скуп, одржан протеклог викенда код „Авионског крила“ у Госпођинцима приспело је више од 500 бајкера.
Goran Bubalo Gospodjinci/M. Rasic
Фото: Горан Бубало и ознаке „Ескадриле”/М. Рашић

Организатори из МК „Ескадрила” су били изненађени када им је већ око 17 сати „нестало” 500 маркица које су лепили на машине гостију. Осим домаћих, мотораши су стигли из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске, Словачке, Француске, Русије...

Од 15 сати у суботу одржане су трке убрзања, трке у спорој вожњи и надметање у повлачењу камиона, након којих су дефиловали кроз госпођиначке улице, што је привукло велику пажњу мештана. Ове године у понуди је био и дводневни камп за бајкере, па је тако око 100 кампера у око 70 шатора, смештених у хладу, боравило на „Авионском крилу“, где су оба јутра имали спреман доручак. За госте је био припреман бесплатан пасуљ с печеним кобасицама, а на оваквим скуповима веома је важан избор музичких гостију.

Фото: Motorasi u Gospodjincima/M. Rasic

-  Имамо велику одговорност, јер се сматрамо заштитницима и чуварима изворног рокенрола, који се у данашње време у том облику једино може чути на манифестацијама овог типа - потврђује Горан Бубало из госпођиначког Мото-клуба „Ескадрила”.

Посетиоце су загрејали млади „Чупавци“ из Сирига, да би око 22 часа атмосферу усијали легендарни „Освајачи“, а за крај наступили су момци из групе „Рокстарза“ из Новог Кнежевца.

Организатор Горан Бубало каже да је права ствар кад на скуп дође много људи, који оду задовољни и пренесу добар глас о Госпођинцима, али не воли да види недостатак енергије и ентузијазма у младим људима.

-  Већина младих данас гледа да наплати све што ради, а добровољног рада готово да нема. Најтеже ми је кад видим ту прорачунатост у њима. Нажалост, сматрам да су старије генерације енергичније. Ето, ми поред редовног посла и обавеза постижемо и да будемо активни на друштвеним мрежама, да водимо модеран живот са новим технологијама, али и да се дружимо на овакав начин и уживамо у свом хобију, који нам не доноси никакву зараду – истиче Горан Бубало.

Манифестација није комерцијална, улаз и храна се нису наплаћивали, а цене пића су биле промотивне. Мото клуб „Ескадрила“ сваке године конкурише за средства из фондова које Општина Жабаљ даје удружењима. Чланови клуба кажу да је локална самоуправа имала слуха за њихов рад и препознала идеју и енергију којом се воде. Осим Општине и Месне заједнице Госпођинци, одржавање скупа помогли су сами чланови клуба, као и неколицина привредника са територије општине.

- Активности мото клубова су веома захтевне, али бајкери успевају да се окупе, јер су људи слободног духа који воле дружење. Никада нисам чуо да се на неком мото скупу догодила туча или други инцидент. За своју душу организујемо путовања на дуже дестинације, па смо тако пропутовали пола Европе – каже Горан Бубало.

Мото клуб „Ескадрила“ бави се и хуманитарним радом. До сада су организовали зимске журке, на којима су прикупљали новац, играчке и друга средства за малишане којима је то најпотребније. Такође, уредили су и купалиште на Јегричкој да би, како кажу, најмлађи имали где да науче да пливају.

Текст и фото: Марија Рашић

Авионско крило

Мото клуб „Ескадрила“ основан је 2010. године, а назив је добио по месту на којем је обновљено спомен-обележје руским пилотима и где се налазио аеродром Црвене армије. Оснивачи клуба су обновили неугледно и запуштено место, девастирано током деведесетих година, а крај авиона из Другог светског рата сваке године за Дан победе, руска делегација овде полаже цвеће. Мотораши су тако уредили „Авионско крило“ да је сада излетиште и симбол села.


Пројекат „Акценат на Жабаљ” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“.

Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести