У Кањижи представљени програми запошљавања

КАЊИЖА: Послодавцима из кањишке општине су представљени програми и мере активне политике запошљавања које реализује Национална служба за запошљавање (НСЗ), за које је за ову годину држава из буџета определила четири милијарде динара, од средстава намењених осигурању за случај незапослености.
д
Фото: Dnevnik.rs

Презентација у Кањижи била је 38. у војвођанским општинама.

Кањишка промоција је било 38. представљање програма и мера активне политике запошљавања, које се директно спроводе на терену у свим локалним самоуправама у Војводини. Председник и заменик председника СО Кањижа Милош Кравић и Еде Сарапка су рекли да из општинске касе за упошљавање у јавним радовима издвојено је 4,3 милиона динара за упошљавање 25 радника.

Директорка Покрајинске службе запошљавања НСЗ Снежана Седлар истакла је да је 550 милиона динара издвојено за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом из буyетског фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, док је преко 206 милиона динара од директног гранта Европске уније за подстицање запошљавања. Рачуна се и на 900 милиона динара издвојених у локалним самоуправама за реализацију усвојених акционих планова за суфинансирање мера и програма са НСЗ.

Седлар је додала да је Покрајинска влада издвојила 88,8 милиона динара за мере и програме зта активну политику запошљавања. Она је нагласила да у претходном периоду су добри резултати и одлична реализација, те да је сетом активних мера за запошљавање и издвојеним средствима ресорног Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у прошлој години 600 лица добило запослење.

Послодавци могу рачунати на финансијску подршку, а у зависности од програма, за неке се дају једнократни износи директно 150.000 до 180.000 динара у зависности од категорије незапослених лица

– Добра је била и реализација НСЗ на подручју Војводине тако да имамо смањење незапослености уза 19.288 нових радних места, што је за 14,5 посто више у односу на претходну годину. Надам се да ће тако бити и ове године – истакла је Седлар.

Интересовање за презентације је велико, па ће према речима Снежане Седлар у Војводини око 6.000 послодаваца бити упознати са овим мерама на презентацијама и кроз директне разговоре.

– Циљ нам је да оне који су користили наше мере задржимо и да што већи број нових послодаваца који никада нису били корисници, укључимо у наше програме, јер за нас су сви послодавци истог реда, па и они најмањи који то до сада никада нису користили – рекла је Сердар.

Директорка Филијале НСЗ Кикинда Јелена Митровић саопштила је да је предвиђено много јавних позива, а да су овог пута презентовани само јавни позиви који се односе на послодавце.

– Циљ нам је да се та средства сва утроше, да послодавци препознају где себе могу укључити у коју финансијску меру, да им помогнемо проширење производних капацитета, на тај начин што ћемо уз финансијску подршку учествовати у отварању нових рдних места – указала је Јелена Митровић. – Самим тим ћемо допринети да се смањи број незапослених, што нам је свима интерс. Овде имамо послодавце који су већ били корисници, али и они који нису. Битан нам је сваки послодавац, од оних који имају преко 100 до оних са само једним запосленим.

Она додаје да послодавци могу да рачунају на финансијску подршку, а у зависности од програма за неке се дају једнократни износи директно 150.000 до 180.000 динара у зависности од категорије незапослених лица, а код неких програмима је то кроз систем рефундације тако што послодавац прво исплаћује зараде запосленом, а касније потражује да му се уплате та средства.

– Сваке године добијамо квоту коју можемо да утрошимо на подручју Филијале, а ми смо прошле године реализовали сваки програм. Чак смо и тражили проширење за неке програме јер смо реализовали квоту, пошто је било велико интересовање послодаваца, што је био и случај у општини Кањижа за јавне радове – закључила је Јелена Митровић.

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести