У Кањижи се мора мењати котларница због густог црног дима

КАЊИЖА: Загађење ваздуха из димњака котларнице фабричког постројења предузећа „Виса Пром” д.о.о. из Кањиже, бившег предузећа „Петар Драпшин”, која сада упошљава 250 радника, а бави се примарном прерадом дрвета, поново је актуелно.
ј
Фото: М. Митровић

У погонима „Виса Прома” производи се љуштени сушени фурнир који се делом извози на европско тржиште па стиже и до Америке, ту је и производња шеперплоче, дрвених палета и стопица за палете.

Грађани реагују на повремену појаву густог црног дима из димњака котларнице, чији је рад неопходан у процесу производње фабричких погона, а користи као енергент дрвени отпад из производње. Фабрика и котларница на чији дим се грађани жале, налазе се у граду у непосредној близини Тисе.

Фото: М. Митровић

На конференцији за медије у „Виса Прому”, коју је организовала локална самоуправа, о проблематици загађења говорили су власник предузећа Милан Ковачевић, пројектни менаyер предузећа Андраш Хорват и председник кањишке општине Роберт Фејстамер.

Власник „Виса Прома” Милан Ковачевић је нагласио да је у предузећу један од приоритета решавање овог проблема и промена комплетног котловског постројења.

- Осим тога што је неминовно да постоји појава димова у ваздуху, која се може приметити, неминовно је да нам је то једна од слабијих карика у процесу производње, јер је котао старе производње. Такође бих подсетио, да смо приликом куповине имовине фабрике „Петар Драпшин” наследили ово стање у оквиру постојеће имовине фабрике – рекао је Ковачевић.

Он је додао да су у претходних 40 дана у фабрици имали ремонт дробилице за дрво, те је било појаве мало гушћег дима и веће количине дима, из простог разлога што се ложио крупнији отпад, а поред тога је отпад био влажан.

- Приликом сваког ложења дешава се загушење, услед недостатка кисеоника и док се ватра не разгори присутна је појава дима. Уз помоћ локалне самоуправе и државе ћемо настојати да у наредном периоду решимо наш главни приоритет улагања у котловско постројење. Не могу да одредим неко време, јер је иза нас врло лоша година, судећи по свему и ова није обећавајућа. Ми као правно лице не можемо сами да исфинансирамо такво постројење у потпуности, па нам је потребна или помоћ државе  или нека помоћ која долази из Европске уније - рекао је Ковачевић.


Филтери заустављају пепео

- Уз помоћ локалне самоуправе смо пре неколико година инвестирали у уградњу филтера честица, којим смо практично исфилтрирали све честице пепела које су се до тада дешавале, тако да сада имамо појаву да наше сагоревање је идентично као и у сваком домаћинству које за грејање користи дрво, с том разликом што ми убацујемо један кубни метар дрвета на сат, док домаћинства троше мање - објаснио је Ковачевић.


Према његовим речима, сачекаће се прилика када се буде препознао интерес и државних органа, да се заједнички решава проблем уградње новог котловског постројења.

- Званичне податке о згађености ваздуха немамо, јер немамо велике загађиваче, јер све наше фирме послују у законским оквирима. У том погледу имамо среће јер се наше фирме труде да се увек развијају у оквиру законских одредаба за очување здравља и заштиту животне средине, а са друге стране, наравно да имамо неких проблема у неким фирмама, више визуално шта одлази у ваздух. Поред тога што као локална самоуправа пробамо да чувамо и заштитимо нашу животну средину и здравље наших грађана, бавимо се и туризмом. Зато је у визуелном смислу јако тешко ово образложити шта се овде дешава, а са друге стране налазимо се поред реке Тисе, где се одвија 80 посто спортских догађаја и активности, па је у том погледу ова фирма у јако лошем географском положају - указао је Роберт Фејстамер.

Локална самоуправа је пре пет-шест година помогла заједничким улагањем половине средстава, а Фејстамер каже да ће се трудити да буду логистичка подршка „Виса Прому”, на покрајинском и државном нивоу ради обезбеђења неопходних средстава за нову котларницу.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести