У Кањижу госте привлачи бањски опоравак и уживање на Тиси

КАЊИЖА: У Кањижу као бањско место, због лечења и опоравка долазе пацијенти са упутима Фонда здравственог осигурања и о сопственом трошку, а знатан је број гостију који долазе превентивно.
с
Фото: М.Митровић/Милан Цвејић и Милан Билић из Кикинде

Госте привлачи и река Тиса, јер је кањишки Штранд изузетно уређен и пружа разноврсне садржаје, а добра је и гастрономска понуда угоститеља.

Бањске госте Миленка Радусина и Драгана Грујића из Вршца затекли смо на обали Тисе, јер када заврше са терапијама у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа“, свакодневно откривају места у Кањижи, да би употпунили ужитак.

- Прија ми и супер је у бањи, где сам већ пети пут, због тегоба услед окоштавања кичме. Помаже ми и зато долазим. Био сам и у Врњачкој бањи и другим бањама, а у Кањижи ми је одлично. Видим да се и други пацијенти јако брзо опорављају. После терапије обилазимо све знаменитости, јер има шта да се види. Био сам и у време  цветања Тисе, било је фантастично - утисак је Миленка Радусина.

Драган Грујић још нема услов за одлазак у пензију, али вели да једва чека да испуни услове, јер није лак посао кувара.

- Оперисао сам кичму и први пут сам дошао на рехабилитацију. Прија ми и задовољан сам. Кањижа ми је јако симпатично место, сви су врло љубазни, заслужују само похвале. Могу да ходам, али треба ми још времена за опоравак. У Миленковом друштву обилазим град и прошетам до Тисе. Добио сам упут за три недеље рехабилитације у Бањи Кањижа, треба да будем стрпљив и верујем да ће опоравак бити успешан- указује Грујић.

Фото: М.Митровић/Драган Брајер и Срђан Петровић из Београда

Општина Кањижа је у сарадњи са Спасилачким тимом „Тиса” из Сенте омогућила да специјализована екипа уз помоћ сонара обави претраживање корита реке у зони Штранда. Председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко наглашава да је то урађено са циљем да се утврди какво је стање и осигура безбедност купача и љубитеља водених спортова. Члан Спасилачког тима Кристијан Аџић након урађеног посла потврдио је да је деоница Тисе на кањишком Штранду безбедна за купање, пецање, вожњу кајака и чамаца, али предочава да сви треба да воде рачуна да се река не загађује, поготово што је било случајева проналажења разних ствари бачених у реку које су представљале опасност.


Посебан кутак за младе

Поред освежења у Тиси, којој је приступ обезбеђен са понтона, ту су и базени за децу и одрасле са термалном водом. Улазнице за базен су приступачне, по 160 динара за одрасле и децу старијег узраста. Посетиоцима Штранда су на располагању игралишта за одбојку на песку, пициген и дечија игралишта. Посебан кутак овог лета отворила је и Канцеларија за младе општине Кањижа, у објекту где се налази информациони пункт и место за бесплатно пуњење мобилних телефона.


На кањишком Штранду, као крајњем одредишту, усидрили су се учесници десете Ротари регате „Кањижа 2021”, чији учесници су чланови Ротари клуба из Београда.

Главни организатор регате ротаријанаца Драган Брајер из Београда, наглашава да је овогодишња регата, као и неколико ранијих посвећена очувању природе, посебно од пластике која све више угрожава водотоке.

-На овој регати учествује једанаест пловила и нас 17 учесника, већином из Београда, придружила нам се и једна посада из Смедерева, а очекујемо и пријатеље из Сремске Митровице и Новог Сада. Ми смо прву регату организовали Тисом до Сегедина, али пловимо још Савом, Дунавом, Тамишом и каналом ДТД.  Трећи пут боравимо у Кањижи и сви смо одушевљени, јер смо могли овог пута да се усидримо на централном делу Штранда, а лепо нас је дочекао наш пријатељ Роберт Коза - напомиње Драган Брајер.

Условима боравка задовољни су кампери из Суботице, Кикинде, Новог Кнежевца, Кањиже и других места, па су камп приколицама и шаторима тренутно запоседнута скоро сва места.

- До сада смо камповали у другим местима, а први пут смо у Кањижи и одлично је. Да могу, боравио бих овде стално, јер ми у Кикинди немамо реку. Пецање ми је велики хоби, па пошто сам упоран буде и улова. - каже Милан Билић из Кикинде. Кањишки камп располаже са санитарним чвором, кухињом, тушевима, прикључцима за струју и интернетом, а наслања се на остале садржаје на Штранду, тако да је идеално место за боравак крај реке. Иначе, Кањижа располаже солидним смештајним капацитетима у више хотела и приватних пансиона. 

М. Митровић

Пројекат „Кањижа на длану” реализује  ДВП дигитал а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести