У Кикинди и околини ничу плантаже лешника

КИКИНДА: Засад лешника у атару Накова Радован Зорић и његови синови негују на два хектара.
1
Фото: Dnevnik.rs

У атару овог села код Кикинде под леском је 20 хектара, млади планирају да шире засаде, а велика је експанзија производње лешника и у кикиндском атару, где су плантаже лешника подигнуте до сада на 100 хектара.

Да је плантаже лешника пољоприврендог газдинства Зорић у пуном замаху уверио се приликом посете помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић и његови сарадници, који су били у обиласку овдашњих произвођача.

Разговарали су са представницима Удружења пољопривредника из Новог Кнежевца, „Банатске леније” из Кикинде, пчеларских удружења Кикинде и Башаида и пољопривредницима из Банатске Тополе, те стручњацима Пољопривредне стручне службе Кикинда.

Члан Градског већа Кикинде за пољопривреду и рурални развој Имре Кабок рекао је да и ова посета потврђује озбиљност званичника ресорног министарства да се на терену упознају са конкретним проблемима и сугестијама произвођача хране.

- Анализирали смо потребу рада и постојања Пољопривредне стручне службе у Кикинди. Сагласили смо се да су та установа и њени стручњаци веома битни за нашу аграрну средину. Похваљен је наш план руралног развоја. Спадамо у мали круг локалних самоуправа које издвајају значајна средства за пољопривреду - рекао је Кабок.

Податак да је Град Кикинда за реализацију мера руралног развоја и за пољопривреднике обезбедио 20 милиона динара, пријатно је изненадила Богићевића.

- Од воћара, сточара и пчелара смо чули да је неопходно да представници министарства обилазе домаћинства у селима. Потврдили су да им ови састанци пуно значе, јер могу да укажу на проблеме које их тиште. Говорили смо и о „Програму за младе”, а у Накову смо упознали младе момке који ће се бавити производњом лешника. Тај програм реализујемо три године, а то је једна од мера да се млади задрже у сеоским срединама - истакао је Богићевић.

Пре састанка у Градској кући Кикинде Александар Богићевић и његови сарадници обишли су породично газдинство Радована Зорић из Накова, који се у производњу лештника упустио пре пет година.

- Пун род очекујем за пет година, али већ имам неки приход. Засад лешника заузима два хектара, а на овој парцели имам 920 стабала и четири сорте. Досад сам у овај посао уложио око 20.000 евра. Имам два сина Дејана и Синишу, па планирам да у догледно време формирам још један засад лешника. Сматрам да држава мора да још више подстицајних средстава издваја за младе људе - указао је Зорић.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести