У Кикинди обележена 77. годишњица ослобођења

КИКИНДА: На свечаној седници Скупштине града, одржаној поводом 6. октобра Дана ослобођења Кикинде у Другом светском рату Марко Вуковић и Госпава Орлић проглашени су за почасне грађане Кикинде.
d
Фото: Град Кикинда

Марко Вуковић (96), родом из Далмације, једини је живи ослободилац Кикинде и носилац је више борачких признања, док је Госпаву Орлић (91) ратни пут водио од Босанског Грахова до Сицилије, а као врло млада учествовала је у борбама и у помагању рањеним војницима.

Свечаности у Градској кући поред покрајинских посланика, начелника Севернобанатског округа и представника градске власти, присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији. Почасним грађанима Кикинде плакете је уручио градоначелник Никола Лукач, који им је у име свих Кикинђана изразио захвалност за оно што су учинили борећи се против фашизма и што данас уживамо у слободи.

- Град Кикинда одувек је био у слободарским мислима, увек је био напредан град који је ценио све који су се жртвовали да би сви данас живели у слободи - рекао је Лукач, иначе, добитник признања СУБНОР-а Србије „Велико хвала”.

Захваливши се на звању почасни грађанин Марко Вуковић рекао је да му је драго што је на полагању венаца видео и представнике Русије.

-  Песму којом сам се обратио присутнима у центру града, као и на свечаној седници посветио сам стрељаним борцима за слободу, јер и сам сам био у логору у Бечкереку – рекао је Вуковић.

Госпава Орлић је рекла да је ово значајно признање подсетило на младост и шта је све радила и доживела.

- Мој живот је био трновит, била сам рањена и прошла доста тога, али сам ипак остајала жива. Била сам на Сицилији у каравану који је ишао по храну за наше борце. Тамо сам затекла наше рањенике,  видела свашта и тамо провела један део живота, а од тада нисам престајала да помажем борцима - испричала је Госпава Орлић.

Поводом 77.годишњице ослобођења у Другом светском рату положени су венци на споменик жртвама фашизма од 1941 до 1945. године у центру града, и на споменик 13. војвођанској ударној бригади.

Победничке снаге Црвене армије су 6.октобра 1944. ослободиле Кикинду. Дан ослобођења Кикинђанима је честитао саветник амбасадора Руске федерације у Београду Олег Ступин, који је рекао да је то био веома важан дан за Кикинду и представљао је један значајан корак ка великој победи у Другом светском рату, када су се Срби и Руси заједно борили против непријатеља и победили.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести