У Ковину ниче индустријски погон вредан 15 милиона евра

БЕОГРАД: Општина Ковин би до краја ове године требало да добије нови индустријски погон вредан око 15 милиона евра, а реч је о фабрици за завршну обраду челичних лимова са око 300 запослених, од чега ће половину чинити високообразовани кадар, пише РТВ.
kovin fabrika
Фото: kovin.org.rs

Оверен је уговор између Општине Ковин и бугарског инвеститора Петра Захариева о продаји осам хектара општинског земљишта у индустријској зони на коме ће бити подигнута фабрика за завршну обраду челичних лимова. 

Компанија "Минимет комодитиз" са седиштем у Београду чији је Захариев власник одлучила се за Ковин због повољних услова за инвеститоре, близине смедеревске железаре и положаја на Дунаву као транспортном путу.

Фабрика ће бити изграђена у две фазе. Прва која ће бити готова до краја ове године имаће капацитет од 400.000 тона годишње и чиниће је две линије за сечење топловаљаних челичних лимова и једна за хладно ваљане лимове. У другој фази биће изграђене две линије за галванизоване лимове и једна за фарбане лимове укупног капацитета 380.000 тона годишње. Друга фаза биће завршена до краја 2020. године, каже инвеститор Петар Захариев.

Осам хектара општинског земљишта у индустријској зони Ковина продато је за близу 380.000 евра, али је много важније, пише РТВ, што ће у будуцој фабрици посао наћи пре свега висококвалификовани радници.

За општину Ковин која спада у категорију најнеразвијенијих општина и која има велики број незапослених као и велики одлив младих кадрова, ова инвестиција је од изузетно великог значаја. Биће потребно ангажовање 300 људи, од тога чак 130 са високом стручном спремом што ће у великој мери допринети да нам млади из Ковина више не одлазе, а са друге стране добар је мотив да се сви они који су нас напустили у потрази за послом врате у Ковин", каже председница Општине Ковин Сања Петровић.

Инвеститор и локална самоуправа, наводи РТВ, истакли су да је веома важно то што ће у будуће погоне бити уграђена најновија технологија са максималном еколошком заштитом у складу са одговарајућим прописима Републике Србије. 

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести