У Краљевцима одржана манифестација посвећена жетви

КРАЉЕВЦИ: У организацији Удружења жена „Краљевчанке“ и МЗ Краљевци, а уз подршку румске општине, минулог викенда је одржана шеста  манифестација „Жетва – без жита нема живота“. Замисао организатора је да окупе удружења жена, као највећих чуварки традиције и обичаја. Овај пут окупило се 16 женских удружења, највише из Срема.
e
Фото: Youtube Printscreen

- Желимо сачувати традицију везану за жетву, да прикажемо традиционално кошење жита и афирмишемо стваралаштво жена. У самом кошењу и руковезању жита учествовао је велики број такмичара и мушкараца и жена, а ни нешто лошије време није покварило дружење, по коме је наше село сад већ препознатљиво – изјавила је Снежана Богдановић, председница Удружења жена „Краљевчанке“.

У центру села били су постављени штандови на којима су своје рукотворине излагале чланице удружења жена, а нешто после 17 часова мештани Краљеваца су фијакерима и запрегама отишли на такмичење у кошењу жита.

- Време нас је мало пореметило, али није угрозило манифестацију коју после једногодишње паузе поново одржавамо. Било је весело, доста учесника, много деце и наших мештана који су косце возили на њиву – рекао је  Никола Чанаyић, председник Савета МЗ Краљевци, који је и сам био  учесник косидбе. – Задовољни су били и домаћини и гости, јер жељни смо једни других и радосни због поновног сусрета.

Манифестацију су употпунили тамбураши, а Краљевчани обећавају да ће наредне године ангажовати и фолклор. Сви учесници су на крају званичног дела, после доделе награда, уз вечеру уживали у дружењу и  музици румског оркестра „Акорд“.

Ова манифестација се финансира кроз пројектно финансирање удружења из општинског буџета Руме, а део средстава обезбеде и Месна заједница, Удружење жена, као и спонзори који несебично помажу ову краљевачку манифестацију.      

В. Х.

 

Пројекат „Културно и уметничко стваралаштво” реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Општина Рума. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести