У кулској општини огорчени због новог загађења канала

КУЛА: Еколошки активисти и портали први су јавили о загађењу које је у суботу из правца Црвенке стигло у ИК 64, кулски канал звани Бегејац, у чије је чишћење минулих година уложено много рада и новца.
1
Фото: Dnevnik.rs

На интервенцију локалне самоуправе канал су обишле општинска и покрајинска инспекција као и представници водопривредног предузећа ДТД „Бачка”, које одржава канал. Резултати анализе узетих узорака очекују се ових дана.

Општина Кула неће одустати од проналажења и кажњавања загађивача који је у суботу испустио отпадне воде у Бегејац, саопштио је обилазећи загађени канал први човек кулске локалне самоуправе Дамјан Миљанић.

- Изразио бих огорчење, запрепашћење да неко овакву ствар уради. Овај велики еколошки проблем решаван је неколико година  потрошено је готово милијарду динара, урађена канализациона мрежа, пречистач, измуљавање канала и да сада неодговорним понашањем неко то поништи – рекао је Миљанић. - Нећемо одустати док се не сазна ко је загађивач, а очекујемо да казнаеном политиком и мерама које буду предузете спречимо да било коме падне на памет да поново доведе до овакве ситуације.

Фото: Dnevnik.rs

Још увек се не зна тачно о каквом отпаду је реч и ко је загађивач али је очигледно реч о неком индустријском погону, рекао је Миљанић, захваливши се грађанима и еколошким организацијама које су одмах алармирали јавност и упозорили на загађење.

- Лично сам контактирао и покрајинску инспекцију и водопривредно друштво, и изашли су на терен најбрже могуће, да би практично од Куле до Црвенке установили све тачке на којима се јавило загађење и прегледали потенцијалне загађиваче, јер овде се ради о садржају који има порекло из прања погона – потврдио је Миљанић.

Председник Миљанић је након обиласка Бегејца рекао да је трагично да се овако нешто поново дешава и позвао све грађане и екологе да заједничком акцијом са локалном самоуправом, која је у протеклом периоду уложила огроман новац за одвођење отпадних вода до пречистача у Врбасу, стану на пут несавесним предузећима или појединцима који уништавајући животну средину угрожавају здравље свих грађана.

В. Х.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести