У Мошорину падало дрвеће, летели кровови, страдали усеви

Невреме које је у недељу погодило читаву Војводину оставило је велике последице у Мошорину.
њ
Фото: Срђан Кнежевић

Јак ветар одувао је кровове и црепове са неколико кућа, ломио гране и ишчупао читава стабла дрвећа, а град величине кокошијег јајета разбијао је фасаде, ролетне и прозоре. Мештани кажу да овакво невреме не памте ни најстарији Мошоринчани, а чланови породице Смиљанић истичу да је град падао толико јако, да се од њега све белило и да се осим те белине ништа није видело.

- Ветар је одувао лимени кров са једног дела куће, иако је он био веома чврст. Скинуо је и неколико црепова на другом делу, али смо имали срећу у несрећи да је невреме баш тада стало, јер да је ветар наставио да дува и град да удара о црепове вероватно би штета била много већа и у потпуности бисмо остали без крова. Данас смо заједно са неколико пријатеља и комшија почели обнову крова, јер је од последица невремена кућа почела да прокишњава. Штета је велика, али шта да радимо, срећни смо што смо сви остали неповређени и надамо се да се невреме неће поновити – каже Зоран Смиљанић и додаје да је ветар лимени кров носио до друге улице и обмотао га око жица на бандери.

Фото: Срђан Кнежевић

У свим улицама Мошорина виде се трагови невремена, поред путева се налазе откинуте гране дрвећа и остаци црепова, а срећу се и људи који чисте прилазе својим кућама и склањају поломљене гране. У акцији чишћења и уклањања грана становницима Мошорина помажу и радници Установе за заштиту природе „Тителски брег“, а њихов директор Зоран Павловић каже да су штете на кућама и њивама огромне.

- Јавило нам се много грађана којима су гране пале испред кућа или око њих, те смо дошли да им помогнемо да се оне безбедно уклоне. Једно дрво је пало на зборницу основне школе, док друго прети да се сруши на учионице. Потрудићемо се да до тога не дође и урадићемо све да сачувамо безбедност мештана Мошорина и њихове имовине – рекао је Павловић.

Фото: Срђан Кнежевић

Материјална штета је велика, осим кућа и дрвећа страдали су и усеви, па су невременом погођени и пољопривредници. Део пута за Шајкаш био је блокиран обореним стаблом, а гране и град су оштетили неколико аутомобила. Ветар је био толико јак да је једну трамболину подигао на врх ораха и бацао пластичне столице по двориштима кућа. Штета је направљена у целом Мошорину и ретки су становници овог места који немају оштећене кровове, фасаде и поломљене гране дрвећа, али сви истичу да је најважније да нико није повређен.

Срђан Кнежевић

Djera
20.07.2021 • 19:05
Predsednik opstine
je spasio selo ispalio je dosta protivgradnih raketa🤔
Mosorinac
22.07.2021 • 08:19
Gde ti živiš, koliko si raketa čuo, ima li Mošorin protivgradnu zaštitu? Sva sela u opštini će dobiti gas, a Mošorin neće. Toliko o "precedniku".
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести