У Новом Кнежевцу најављено поскупљење комуналија

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Одборници Скупштине општине Нови Кнежевац усвојили су одлуку о завршном рачуну буџета општине за 2019. годину.
n
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Начелница за буџет и финансије Селма Бећовић, констатовала је да су приходи и примања буyета у прошлој години остварени 88 одсто, док су расходи и издаци били на 87 одсто плана.

Према поднетом извештају о остварењу буџета у првих шест месеци ове године стање у општинској каси је стабилно, без обзира на проблеме услед епидемије коронавируса и друге околности, а томе је допринело домаћинско пословање. Приходи у првих шест месеци остварени су у износу од 224,4 милиона динара или 41 одсто плана, док су издаци износи 213,2 милиона динара или 39 одсто планираног.

Општина није никоме дужна, није подизала кредите за текуће пословање и све своје обавезе према буyетским корисницима уредно сервисира, а поред тога имаће средстава и за инвестиције. Закључно са крајем септембра вратили смо комплетно кредите које смо наследили од претходне власти 2016. године, рекао је председник општине др Радован Уверић.

Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Разматран је финансијски извештај ЈКП „7. октобар“ за прошлу годину, а в.д. директора Бојка Јанчић предочила је да је предузеће у претходној години пословало са губитком од 1,359 милиона динара, а да је тренд губитака настављен и у овој години, те да ће морати да се коригују цене услуга. Она је напоменула да губитак није већи пошто је локална самоуправа обезбедила дотације и субвенције комуналном предузећу.

Цене комуналних услуга и производа нису кориговане још од 18. марта 2015. године, за разлику од других општина које су цене усклађивале једном годишње. Повећање цена ће довести предузеће у позицију да позитивно послује, рекла је Бојка Јанчић.

Од локалне самоуправе као оснивача очекују да у овој години обезбеди субвенције намењене за набавку дубинских пумпи за насељена места Ђала, Српски Крстур, Банатско Аранђелово и Нови Кнежевац, као и пумпи мањег капацитета за бунаре у Мајдану и Рабеу, за шта је потребно око три милиона динара, а то ће обезбедити поуздано водоснабдевање. 

Председник општине Уверић је напоменуо да су свесни да мора доћи до корекције цена комуналних услуга, пре свега цене воде, а такође и осталих услуга, али да поскупљење неће представљати већи удар на кућне буџете.     

Донета је одлука о покретању поступка јавно-приватног партнерства без елемената концесије који се тиче реконструкције и одржавања јавног осветљења. Председник општине Уверић је указао да пристиже много жалби на уличну расвету и да екипе свакодневно мењају сијалице, али да је потребно дугорочније решење овог проблема. Појаснио је да би се овим планом комплетно обновила улична расвета новом и квалитетнијом, а то не би додатно оптеретило буyет општине.

Одборници су потврдили усвајање Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу и дали сагласност на извештаје, план и програм предшколске установе „Срећно дете“ и Народне бибилиотеке „Бранислав Нушић“.

М. Митровић

Пројекат „Хроника Новог Кнежевца” реализовала је ДВП Продукција, а суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести