У Новом Кнежевцу почело „Лето на Тиси”

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Разноврсним културно забавним програмима и туристичком понудом манифестација „Лето на Тиси” покушаће у наредна два месеца да забави Новокнежевчане и њихове госте. Организатор манифестације је локална самоуправа, а први садржаји већ су доступни посетиоцима.
1
Фото: Dnevnik.rs

Догађања ће се одвијати на неколико локација, пре свега на кеју на обали реке Тисе, после лањске паузе поново ће се приредити „Лагани тиски спуст”, као позорница за више приредби послужиће тераса Народне библиотеке „Бранислав Нушић” у старом парку, а приредби ће бити и у сали Библиотеке и Позоришној сали, али и у оближњој Ђали.  

Руководилац Канцеларије за локални економски развој Општинске управе Новог Кнежевца Дејан Мијатов указује да је због пандемије короне до скоро било неизвесно да ли ће „Лета на Тиси” уопште бити, али да се преломило да манифестација са тако опсежним програмом буде организована, поготово што је велики број програма намењен деци и младима. У току је радионица за снимање филма, а сликари ће се у новокнежевачком парку окупити на ликовној колонији.

- Предвидели смо обуку деце у вожњи скутерима која ће бити одржана 9. и 10. јула, затим циркуски камп од 21. до 26. јула који ће реализовати наши другари и партнери из Културне задруге. Одржаће се и циркуска представа „Омаје”, атлетска трка пријатељства и разни други забавни и спортски садржаји, као што су турнири у фудбалу и одбојци на песку. Програм смо конципирали тако да што више током лета анимирамо и укључимо децу, али нисмо изоставили и садржаје намењене старијим суграђанима и гостима из других места - каже Дејан Мијатов.

Кување рибље чорбе по традицији привлачи велики број кулинарских екипа на обалу Тисе, па су домаћини из Новог Кнежевца уверени да ће тако бити и у суботу, 10. јула. На потесу од „Бронкса” до моста има места за стотинак котлића, а већ су потврдили долазак кулинари из Новог Сада, Кикинде, Новог Милошева и других војвођанских места. Домаћини из новокнежевачке општине за учеснике обезбеђују рибу и огрев, а пријаве кулинарских екипа и детаљније информације могу се обавити путем телефона 069/1047030 код Драгане Пустињак. Крчкање рибље чорбе у котлићима и спремање других гурманлука од поднева до вечери пратиће промоција yет скија и концерт музичког дуа „Лидија и Бобан” из Суботице.  

На два концерта промовисаће се духовна музика, па је већ одржан концерт женске вокалне групе „Мироносице” из Суботице, а 11.јула је концерт Србских православних појаца. Током лета биће тамбурашке музике, концерата севдалинки, музике за младе, а уторком у Позоришној сали за два месеца предвиђено је 16 пројекција филмова за децу од 18,30 и играних филмова од 21 сат.

У програм се 23. и 24.јула уклапају Ђалински музички сусрети ЂАМУС који певаче аматере окупљају већ пола века. Према речима Дејана Мијатова, првобитно најављен концерт изненађења више није непознаница, јер се зна да ће у Ђали тада гостовати „Гарави сокак” и Бане Крстић. Финале новокнежевачког „Лета на Тиси” биће Фестивал музичких талената 20. августа у парку, на који су позвана сва талентована деца из музичких школа широм Војводине.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести