У Остојићеву добровољно ватрогаство поново у замаху

ОСТОЈИЋЕВО: Након затишја  2007. године када је рад Добровољног ватрогасног друштва (ДВД) угашен, сада је поново аткивиран  и већ броји  24 члана, међу којима је седморо искусних  ватрогасаца од раније, док су  нови положили испит па заједничким  снагама најчешће гасе ватру на сметлишту, али и у  атару Председник ДВД Остојићево Золтан Бачо подсећа да је пре годину дана у више наврата било великих пожара на потесу између Остојићева, Чоке и Црне Баре где се ватра данима гасила, па је превагнуло да се поново активирају ватрогасци волонтери и покрене рад друштва.
ф
Фото: ДВД Остојићево

- Трактор и цистерну за воду од 5.000 литара смо добили од Месне заједнице Остојићево и из сопствених средстава и подршку Општинског ватрогасног савеза Чоке,успели смо да  их оспособимо -рапортира Золтан Бачо.

Ватрогаство у Остојићеву има традицију од 1885. године, када је основано  друштво. Бачо подсећа да су прву запрегу са пумпом за гашење пожара добили две године касније, а 1907. другу модернију која је захваљујући људима који су водили ДВД Остојићево сачувана у  добром стању. У плану је да времешне ватрогасне запреге и пумпе буду рестауриране и нађу своје место, да подсећају на традицију ватрогаства у овом месту.

- Имамо људе који хоће да се анагжују као ватрогасци, а такође и оних суграђана који нам дају свесрдну подршку у виду горива и техничке помоћи- наглашава Бачо. - Рецимо, пре неколико дана када смо били на интервенцији пукла је руда од приколица, на свега пар метара од пожара, могли смо да прикључимо црева и радимо наш посао, а када смо се окренули петоро људи из места који су били на њиви и видели наш проблем, док смо угасили ватру они су цистерну оспособили да је можемо вратити у нашу ватрогасну базу.

Највећи проблем је трошак за гориво,каже Бачо, јер рецимо за једну интервенцију коју је била пре два и по месеца, када су четворица ватрогасаца 12 сати били на терену и са цистерном потрошили 46.000 литара воде, гасећи сметлиште и околне њиве, потрошили смо огромну количину наших резерви.

-Најгоре је када се у неком каналу упали трска која  брзо гори и ватра се  брзо шири. У тим паљевинама као и у шумарцима и на пашњацима  се уништава животињски свет, станишта дивљачи и птица. Сува трска је као фитиљ јер пожар се брзо разноси на ледине, на пашњаке, њиве под усевима или биљне остатке који остају након жетве. Ми сада покушавамо да сеоско сметилиште оградимо, па ћемо 17.новембра имати акцију садње 300 садница дрвећа на том простору, да се тиме спречи разношење смећа ветром и друге појаве - каже Бачо.

Фото: Dnevnik.rs

Од опреме ДВД Остојићево тренутно располаже трактором „беларус“ и цистерном старим 40 година. Када су обновили рад 10.јуна ове године остојићевачки ватрогасци су имали свега 15 метара црева за воду, сада располажу са солидних 170 метара, обучени су, имају чизме и другу опрему.-каже командир ватрогасне јединице Шандор Доци и наводи да су до сада имали чак 14 интервенција.,

Помоћ у оделима је добијена и од комшија из ДВД Сента и ДВД Падеј, као и ватрогасцима Остојићева још непознатих људи из Мађарске, који су опрему послали преко других ватрогасаца.

Ватрогасци за сада немају свој дом, јер у међувремену док друштво није радило, издат је Српској православној црквеној општини, тако да сада располажу само гаражом коју су делимично поправили, па ће наставити радове да би могла да функционише као ватрогасни дом и база одакле се креже у гашење пожара.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести