У Сенти спремни за предстојећу грејну сезону

СЕНТА: За разлику од претходоних сезона када је било доста неизвесности, за почетак грејања све је спремно у Сенти.
toplana kotlovi
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Новоизграђена топлана може половином октобра почети са радом пуним капацитетом. Ранијих година док се топлотна енергија за даљински систем грејања у граду обезбеђивала из Фабрике шећера ТЕ-ТО, било је доста проблема, а она је у међувремену отишла у стечај.

Изградњом нове топлане, за коју су средства обезбеђена из државне касе, а која је завршена почетком ове године, проблеми су решени. На тај начин снабдевање система даљинског грејања је стабилизовано. Надлежни у општини кажу да иако ће ступити на снагу мање промене у наплати топлотне енергије, цена грејања неће бити промењена за око 2.000 корисника, колико је прикључено на топловодну мрежу.

Нови систем наплате значи да ће постојати праведнији обрачун заједничке потрошње. То је усвајањем новог правилника прихватила и Скупштина општине, и примена ће отпочти током октобра, а за кориснике је веома битно да нема промене цене грејања. Цена топлотне енергије по киловату остаје иста, као што је била у претходној сезони, каже члан Општинског већа задужен за област привреде Виктор Варга.

Технички део припрема за грејну сезону у Сенти је у завршној фази и обавља се у ЈП „Елгас” које је произвођач и дистрибутер топлотне енергије. Директор „Елгаса” Ласло Новак саопштио је да ће грејна сезона почети према очекивањима током октобра, или према законским одредбама, уколико три дана заредом температура падне испод 14 степени Целзијуса.

Котлови у новој топлани су практично радили само пола прошле грејне сезоне, тако да су одговарајуће техничке службе у „Елгасу” обавиле неопходне прегледе, тако да су они спремни за функционисање. „Елгас” је обезбедио хемикалије које су потребне за припрему воде, тако ће топлана бити спремна за функционисање.

У „Елгасу” кажу да ће наредних дана бити завршена замена једног цевовода у центру града, где су се до сада често јављали проблеми, а обезбеђује топлотну енергију за зграду Сенћанске гимназије, у којој су смештене три средње школе. Постављање новог цевовода осигураће стабилно грејање за средње школе.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести