У Сиригу подељени кључеви станова за 64 избегличке породице

ТЕМЕРИН: Онима који су конкурсом остварили право на коришћење станова у вишепородичном објекту у Сиригу, кључеве је на малој свечаности уручио председник општине Темерин Младен Зец.
t
Фото: Predsednik opštine Temerin Mladen Zec uručio je ključeve stanova

Зграда је подигнута у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма - Стамбени програм у Републици Србији.

Изграђене су 64 стамбене јединице за трајно стамбено збрињавање најугроженијих избегличких породица. Вредност радова на изградњи објекта износи 1,47 милиона евра, а средства су обезбеђена преко Развојне банке Савета Европе.

Општина Темерин обезбедила је грађевинско земљиште за изградњу објекта, у вредности од 3,8 милиона динара, као и комплетно инфраструктурно опремање, које укључује изградњу трафостанице, прикључке за водоводну и гасну мрежу, партерно уређење, саобраћајнице и расвету, издвојивши за то 40,3 милиона динара из сопственог буџета.

Помоћник комесара за избеглице и миграције РС Иван Георгинов, директор Фонда за пружање помоћи изблеглим, расељеним и прогнаним лицима Душко Ћутило, те представник јединице за управљање пројектима у јавном, сектору Тања Кадијевић били су присутни при уручењу кључева за 64 стана у Темерину.

Од 1992. године Комесеријат за миграције и избеглице има одличну сарадњу са локалном самоуправом Темерин, истакао је Георгинов, а резултат те сарадње су 362 стамбена решења на територији ове бачке општине.

Овде је 1995. године стигло 6.000 избеглих лица из Босне и Херцеговине и Хрватске. Данас овде живи 280 избеглих и 80 интерно расељених особа. Додељено је још 64 стана, а настављаћемо да сарађујемо и даље, посебно у области економског оснаживања, јер смо стамбене проблеме углавном решили, на жалост после дуго времена, али смо решили, рекао је Георгинов.

Душко Ћутило каже да је веома је важња сарадња свих институција у нашој земљи по питању стамбеног збрињавања избеглих и прогнаних лица.

Иако покрајински Фонд није партнер у овом програму, са свим локалним самоуправа, као и са Комесеријатом имамо изузетну сарадњу. Захваљујући пројекту Регионалног стамбеног програма данас је Војводина велико социјално градилиште и захваљујемо се људима на стрпљењу, рекао је Ћутило.

Председник Општине Темерин Младен Зец каже да је срећан што је имао прилику да додели кључеве својим суграђанима.

На овај начин 64 породице решиле су трајно своје стамбено питање и остаће да живе у нашој заједници, каже Зец.

М. Сћ

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести