У славу хлеба и заједничког свеца

КАЊИЖА: Манифестација „Дан Светог Стефана и празник новог хлеба“ у организацији локалне самоуправе у центру Кањиже приређена је уз целодневни програм и вашарску понуду великог броја излагача.

 Првог мађарског краља славе и римокатоличка и православна црква, па је по обичају свечано освећење хлеба пре подне обављено у оба храма у Кањижи у присуству председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора, општинских челника и великог броја грађана. Служили су жупник Геза Заплетан и парох Јовица Мојсиловић, а уз њихов благослов на централном делу прославе начеће новог хлеба је обавио председник кањишке општине др Михаљ Бомбо.

За децу је у малом парку испред Градске куће током дана уприличено више забавних и креативних и музичких радионица, као и игара спретности, а приказана је и луткарска представа о Светом Стефану.
Током поподнева наступили су фолклорни и музички ансамбли  културно-уметничких друштава из кањишке општине, а посебна атракција је био наступ фолклорних ансамбала из Колумбије и Парагваја, који су учешће на суботичком „Интеретно фестивалу“ искористили и за представљање бројној публици у Кањижи.

У оквиру манифестације организовано је такмичење „Најлепши хлеб“, а према оцени стручног жирија награђени су најлепши у категорији појединаца, цивилних организација и професионалних пекара. Публици су се још представили ходачи на штулама и жонглери са ватром, концерте су одржали музичке звезде Гиги Радич и Миклош Фење из Мађарске, а на завршетку свечаности у част новог хлеба уприличен је ватромет.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести