У сомборској Градској библиотеци отворен Легат Мирослава Јосића Вишњића

СОМБОР: Све да и није написао ни ретка више од оних у „Одбрана и пропаст Бодрога у седам бурних годишњих доба“ и „Приступ у кап и семе“ Мирослав Јосић Вишњић би имао своје место међу гигантима српске књижевности.
д
Фото: Приватна архива

Опус овог колоса писане речи, по многима стилисте који раме уз раме стоји са Данилом Кишом и Вељком Петровићем, далеко је већи, па је пажњу јавности потпуно оправдано привукао догађај уприличен у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ - свечано отварање Легата Мирослава Јосића Вишњића.

Значајан део Јосић Вишњићеве оставштине његова породица је поклонила сомборској библиотеци, што и не чуди када се зна да је овај истакнути српски књижевник рођен у Стапару 1946, па је и готово цело његово дело обојено инспирацијом коју је црпео из родног краја.

Поклон у виду легата, који највећим делом чине књиге, признања, предмети из Јосићевог приватног и стваралачког живота, осванули су у години прославе седам и по деценија од његовог рођења. Сам легат је опремљен уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а смештен је у просторији намењеној читаоцима на Научном одељењу и отворен је за посетиоце, док се књиге из легата могу користити у читаоници.

У уводном делу свечаности, уз речи захвалности, породици и окупљеним грађанима обратила се директорка Библиотеке Наташа Туркић, да би потом легат представила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења, истичући  значај Јосићевог имена у свету књижевности и значај самог поклона. Као руководилац пројекта и уредник легата, Марија Чачић је обраћање завршила изразивши захвалност учесницима и сарадницима у овом значајном подухвату.

Завршна реч је, како то и приличи, припала Мирјани Јосић, супрузи Мирослава Јосића Вишњића, која је топлим и бираним речима, у име уже и шире породице, поздравила све присутне, као и оне, како је рекла, који нису могли да дођу, а за које зна да ће се обрадовати кад чују ову лепу вест.

- Одушевљена, сада не могу да замислим да је ово овде могло и да се не догоди..-  рекла је, између осталог, Мирјана, чији је цео говор протекао у тону захвалности - Можемо бити поносни на легат јер је сређен узорно и с поштовањем онога у чију част је уприличен. Био би задовољан и сам писац Мирослав Јосић Вишњић, мој покојни муж – нагласила је своју захвалност Мирјана Јосић.

У другом делу програма, истог дана, у згради Дечје библиотеке, било је одржано књижевно вече посвећено Мирославу Јосићу Вишњићу. О његовом лику и делу надахнуто су говорили Маринко Арсић Ивков, Миленко Попић и Милета Аћимовић Ивков, а њихов осврт на дело и живот Јосић Вишњића тим је пре био вредан пажње, пошто

су, осим познавања Јосићевог књижевног стваралаштва, тројица учесника уједно били и пишчеви пријатељи.

М. Мћ

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести