У Сомбору мање шетњи по шалтерима

Увођење јединственог управног места омогућава грађанима да заврше неколико административних процедура током само једне посете.
Somborsko јedinstveno upravno mesto će građanima uštedeti dosta vremena Foto: Grad Somobor
Фото: Сомборско јединствено управно место ће грађанима уштедети доста времена Фото: Град Сомобор

СОМБОР: Захваљујући пројекту за одговорну власт, који заједнички спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Града Сомбор, успостављено је јединствено управно место - ЈУМ, својеврсни вид обједињавања административних процедура „на једном месту“, између Пореске управе Града и локалних јавних предузећа, које ће омогућити пружање ефикаснијих услуга грађанима Сомбора.

Увођење јединственог управног места омогућава грађанима да заврше неколико административних процедура током само једне посете. На тај начин грађани ће моћи да остваре права и обавезе везане за различита јавно-комунална предузећа кроз подношење само једног захтева и то у овдашњој варошкој пореској администрацији. Осим што ће уштедети време и побољшати ефикасност, то ће умањити и могућност корупције јер се смањује број директних контаката између грађана и јавних службеника, те ограничава дискреционо поступање службеника.

- Ово јединствено управно место ће грађанима уштедети доста времена. Када неко купи или наследи некретнину, неће морати да обилази сва јавна предузећа да би променио своје податке на рачунима. Уместо тога сада ће Градска управа, која поседује последње информације о власницима некретнине, за њих покренути ту промену података на рачунима локалних јавно-комуналних предузећа. Са друге стране, ово ће знатно унапредити базе података јавних предузећа пошто ће се у њима подаци мењати чим се поднесе пореска пријава на имовину физичких лица, па више неће бити неажурних података који су последица несавесног поступања грађана - појаснила је циљ целог пројекта Хелена Роксандић Мусулин, начелница Градске управе Сомбора.

Иначе, Сомбор већ годинама ради на поједностављивању административних процедура за грађане кроз свој Услужни центар, који је такође својевремено формиран уз помоћ УСАИД-а, а сада је овај град и једна од првих локалних самоуправа у Србији која је отишла корак даље и успоставила јединствено управно место чиме је обезбедила да се једним захтевом грађанима омогући испуњавање процедура, не само унутар Градске управе, већ и у локалним јавно-комуналним предузећима.

УСАИД је спровео анализу услова и могућности за успостављање јединственог управног места, израдио опис процедура по којима службеници треба да поступају и израдио образац за сагласност грађана да Град у њихово име спроведе потребне кораке у оквиру јединственог управног места. Како су нагласили у УСАИД-у, ова агенција ће и у наредном периоду наставити да сарађује са овдашњом, али и другим локалним самоуправама у Србији на дефинисању могућих нових јединствених управних места и пружању ефикасних, транспарентних, приступачних и квалитетних услуга.

        М. Мћ

 

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести