У Сомбору надметање запрега у брзини и лепоти

СОМБОР: Прилику да се потврди као варош чији житељи много држе до коњичког спорта и „коња који јуре“, Сомбор ће имати већ колико овог викенда - по 16. пут се сутра одржава се Меморијал „Јован Ђуран“, спортска манифестација вожње запрега, фијакера, кроз чуњеве (дисциплина Ц).
с
Фото: Приватна архива

Права коњарска фешта ће бити одржана у  14 сати на терену локалног фудбалског клуба „ЖАК“, у Карађорђевој улици. Такмичари ће возити у дисциплинама двопрег и четворопрег. Спортска, али уједно и туристичка манифестација  се одржава у знак сећања на Јована Ђурана, великог мајстора сарачког заната. Уједно, по четврти пут одржаће се такмичење под називом „Фијакер стари”, односно избор најлепшег сомборског фијакера-запреге, а предвиђен је дефиле фијакера и јахача градским улицама Сомбора.

Поред домаћих такмичара и излагача, као и публике очекује се долазак и представника дипломатског кора и других високих гостију. Меморијал „Јован Ђуран“ се одржава под покровитељством Града Сомбора, Покрајинске владе, а први пут генерални спонзор манифестације је „Блацк Хорсе” фабрика акумулатора из Сомбора. Генерални спонзор је обезбедио изузетне награде, па ће победник Меморијала освојити новчану награду од 1.000 евра у динарској противвредности, другопласирани може да рачуна на дупло мањи износ, док ће трећепласираном припасти 250 евра.

Уз новчане награде победник добија на поклон уникатне оглавине израђене у још увек активној породичној сарачкој радионици Ђуран, прекривач за коње, прелазни пехар као и уникатни пехар у трајно власништво. Меморијал „Јован Ђуран“у вожњи запрега се одржава према правилима светске организације за коњички спорт ФЕИ, и Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести