У Сомбору представљена књига „Главном улицом“ Душана Савића

СОМБОР: Несрећни крај некадашње Југославије много је патње донео њеним становницима, али тек понекад су као својеврсне колатералне предности оствариле и средине у којима су спас пронашли креативни и паметни људи.
1
Фото: Душан Савић

Тако је „захваљујући“ грађанском рату Сомбор постао и нови дом књижевнику Душану Савићу, који и данас своју списатељску каријеру и животни пут, као рођени Бањалучанин, исцртава у троуглу родног града, Сомбора  и аустријске престонице Беча.

Управо захваљујући везама са Сомбором у овом граду су његово дело и дар наишли на уважавање, па је тако у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ представљена његова нова књига „Главном улицом“.

О књизи, којој је издавач управо сомборска установа, поред аутора је говорио књижевни критичар Марко Паовица и домаћин вечери, односно Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Карло Бијелицки“. Говорећи о делу „Главном улицом“, Марко Паовица је истакао да се Савићеве приче, у погледу наративног проседеа, дају највећим делом сврстати у две групе, у групу фантастичних и групу психолошко-реалистичких наративних остварења кратке форме, врло захтевног, пипавог прозног жанра, који не трпи нити омашке сувишности нити омашке недоречености, у чему се срећно сусрећу приповедачка инвенција овог писца и његово спонтано осећање форме.

Душан Савић, рођен је 21. августа 1952. у Бања Луци, а поред превођења са немачког на српски језик, писањем поезије и прозе је почео да се бави 2005. године. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Републике Српске и аустријског ПЕН Центра, а тренутно живи и ствара у Бечу и Сомбору. Заједнички пројекат са аустријским песником Герхардом Блаболом под насловом: „Дас ист Њиен – То је Беч” објавила је издавачка кућа „Верлагсхаус Херналс” из Беча. Тренутно ради на новом роману под радним насловом „Међустаница: Лисабон“, а досадашњи наслови Душана Савића промовисани су у Београду, Сомбору, Бања Луци, Бечу, Прагу и у једанаест градова Пољске (Варшава, Краков, Аушвиц и др.). У фокусу српске јавности Савић је био и због недавног, нажалост никада оствареног, покушаја Лордана Зафрановића да за велико платно екранизује његов надалеко познати роман „Порајмос“, посвећен страдању Рома и Јевреја током Другог светског рата.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести