У Сомбору више првака него лане 

СОМБОР: Када је претпрошле године обелодањено да ће, у односу на њој претходну годину, број новопријављених ђака првака (650) у сомборским основним школама бити мањи за 50 ученика, зазвонила су звона за узбуну, због оваквог драматичног показатеља депопулације самог града и његове околине.
с
Фото: Град Сомбор

У међувремену је са државног врха покренута кампања не би ли се зауставили овакви негативни трендови, али како се у питањима демографије ништа не решава „преко ноћи“ ни подаци за школску 2018-2019 нису били ништа мање поразнији када је био у питању број пријављене деце која су тада требала да започну своје школовање. Наиме, за једну годину су „нестала“ чак три одељења, пошто су за упис у први разред основне школе у прошлу школску годину евидентирана само 574 детета на територији града Сомбора, од којих 356 у Сомбору, док је у селима свега 218 ђака првака село у ученичке скамије.

Ипак, већ први дан ове школске године донео је и мало боље вести, пошто је на територији града Сомбора у први разред основне школе уписано 610 ученика, од којих 361 у Сомбору, а у селима 249. Занимљиво је и да је број деце која ће основношколску наставу слушати на мађарском, као матерњем, језику (31) повећан у односу на претходну годину, када је свега 25 ђака првака прва знања почело да стиче на језику ове националне мањине, од којих је њавећи број, њих 20, то учинило у сеоским основним школама, док је само пет њихових вршњака крочило на пут знања учећи на овом језику.

Традиционално, клупе резервисане за прваке су биле најпопуњеније у варошким основкама, па је тако највише деце уписано у градску ОШ “Никола Вукићевић“ (92) и ОШ „Иво Лола Рибар“ (87), док је од сеоских школа највише деце уписано у ОШ „Никола Тесла“ у Кљајићеву (31) и ОШ „Бранко Радичевић“у Стапару (34).

Да ли је тренд повећања броја ђака првака уједно и показатељ трајнијег демографског опоравка Сомбора показаће време, али први школски дан је, макар родитељима ђака првака и самој деци био резервисан за срећу и радост, па је полазак у школу деци честитала и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је „Прварице“ и ранчеве уручила првацима у ОШ „Доситеј Обрадовић “ у Сомбору, ОШ „Мирослав Антић “ у Чонопљи и у ОШ „Никола Тесла“ у Кљајићеву.

Фото: Град Сомбор

- Школа подразумева да свашта научите и много тога сазнате како бисте постали способни и самостални, зато извршавајте задатке које вам да учитељица. У првом разреду нема оцена, али ви ћете свакако сами знати да ли сте нешто урадили добро или не. Ја вам желим да дате свој максимум и да остварите што бољи резултат. Поред тога, важно је и да се лепо дружите - поручила је ђацима првацима градоначелница. „Прварице“ је малишанима поделила у пратњи својих ресорних сарадника, односно заједно са чланом Градског већа за област културе и образовања Немањом Сарачем и начелником Одељења за образовање Градске управе Гораном Тодорићем.

„Прварице“ и ранчеви подељени су свим ученицима првих разреда основних школа на територији града, а како је захваљујући великом броју сомборских основки то био захтеван посао у њихову поделу су били укључени и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, представници Савета за безбедност саобраћаја, чланови Градског већа и Градске управе града Сомбора.

        М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести